Про це повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко.
Причиною захворювання стала домашня м’ясна консерва. Одна із форм збудника ботулізму — спора. Якщо вона потрапляє на м’ясо, рибу, гриби чи овочі, її може знешкодити тільки автоклав. Таке обладнання, пише Наталія Іванченко, є на виробництвах:
“Саме автоклави є на виробництвах і тому ми довіряємо консервам промислового виробництва. Домашні автоклави — рідкість. Бабусині рецепти консервування чудові але… комусь може не пощастити. Коли ми відкриваємо баночку, то збудник, змінивши форму існування, виділяє сильний токсин. По силі значно сильніший від ціанистого калі. Цей токсин розташований мозаїкою. Тобто, 10 чоловік їдять консерву, а захворіє 1-2”, — зазначила Іванченко.
Щоби вберегтися від ботулізму, потрібно відмовитися від домашніх консервацій або проварити, просмажити чи пропекти їжу. Також не варто їсти сушену чи в’ялену рибу невідомого походження.
Серед перших симптомів ботулізму — виражена м’язова слабкість, двоїння в очах, нечіткість зору, мерехтіння “мушок”, сухість в роті, порушення мови й ковтання, можливе порушення дихання і серцебиття.
Коментарі