Львівські медики пересадили стовбурові клітини 10-річній дитині

10-річному Костикові із Львівщини місяць тому пересадили стовбурові клітини. Понад рік тому в хлопчика виявили онкологію центральної нервової системи.

15.12.2023
Львівські медики пересадили стовбурові клітини 10-річній дитині

Про це повідомляє Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

Костик із мамою місяць перебував у стерильному просторі, доки організм відновлювався після трансплантації. Про хворобу сина батьки дізнались понад рік тому: у хлопчика погіршився зір і часто підвищувався артеріальний тиск. Коли ж у нього різко з’явилася гідроцефалія, родина звернулася до нейрохірургів однієї з лікарень Львова. Там хлопчика скерували на спеціалізоване лікування у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

“Підвищення рівня онкомаркерів та радіологічні обстеження вказували на онкопатологію у дитини. Ми діагностували пухлину ЦНС й розпочали хіміотерапію. Після трьох блоків лікування отримали хороші результати, тож зробили забір стовбурових клітин периферичної крові і взялись готувати Костика до високодозової хіміотерапії. Після пересадки кісткового мозку дитина почувається добре, результати аналізів свідчать, що все минуло успішно“, — розповіла онкологиня Роксолана Шевчик.

У клініці це вже дев’ята аутологічна трансплантація кісткового мозку.

Трансплантувати кістковий мозок в центрі розпочали в лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення. Лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру мають змогу забезпечити повний цикл лікування онкохворим дітей з усіх регіонів країни.

Трансплантація для пацієнта – цілком безкоштовна, адже центр входить до пілотного проєкту МОЗ “Трансплантація”. Згідно з ним всі витрати на попередні обстеження, процедуру пересадки й після трансплантаційну терапію покриває держава.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.