СБУ затримала киянина, який допомагав рф створювати фейки про війну в Україні

Він позиціонував себе як «фіксер» і дистанційно співпрацював з редакцією прокремлівського інформагентства «Бел.ru», що знаходиться на території Бєлгородської області рф.

20.04.2023
СБУ затримала киянина, який допомагав рф створювати фейки про війну в Україні
Фото: СБУ

Чоловік передавав російським «журналістам» вигадану та викривлену інформацію про події в Україні, у тому числі про нібито загострення внутрішньої обстановки у Києві після російських ракетних ударів по місту, повідомляє СБУ. 

Отриману дезінформацію представники «Бел.ru» використовували для підготовки фейкових новин про війну в Україні.

Крім того, чоловік на власних сторінках у соцмережах, зокрема й у заборонених в Україні, оприлюднював антиукраїнські наративи. Він публічно підтримував дії російських окупантів і заперечував їхні злочини в Бучі, Ірпені та Ізюмі.

Під час обшуків у чоловіка виявили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинних дій.

Наразі йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф в Україні, глорифікація її учасників). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.