Радіо “Тернопіль”, жаб’ячі лапки і музика для душі

То було в часи нашої пост-студентської юности та діалапного інтернету, але ще до появи “аськи”. Ми з друзями часто зависали в різних офісах різних громадських організацій, де залипали на халявному інтернеті до ранку.

22.02.2023
Радіо “Тернопіль”, жаб’ячі лапки і музика для душі

Щоб стягнути одну пісню, потрібно було кілька годин, а відеокліп – цілу вічність. І от одного такого недільного ранку, після безсонної ночі в офісі якоїсь грантової канторки, до нас телефонує Юрко З.

– Хома, в мене тут ефір (якийсь там типу “Недільний сніданок”) і треба рецепт від випадкового слухача.

– Юрку, ти ж знаєш, як треба, то треба.

– А потім зможете ще музику замовити.

–  Ееее… Оке.

Щоб ви розуміли, на той час ми слухали в основному doom-metal – це депресивний напрямок екстремальної музики, який виник на противагу тенденції грати якомога швидші гітарні рифи та швидко гамселити по всіх барабанах. Тому doom грали повільно і тягуче. В середньостатистичного обивателя, життя якого нудне та позбавлене мети та шляхетних мрій, така музика навіює розпач та, навіть, може призвести до самогубства. Ми ж веселі хлопці, тому занурення в світ цієї музики спричиняло лише приємний меланхолійний стан. Заєць довший час був переконаний, що Sepultura це теж doom-metal тільки тому, що його касетний магнітофон Sanyo затягував і грав вдвічі повільніше.

Отож, лунає “випадковий дзвінок”. Ми всі в очікуванні.

– Доброго ранку, це “Радіо Тернопіль”.

– Ого, яка приємна несподіванка – відповідаю я з непідробним здивуванням.

– З яким рецептом ви познайомите наших слухачів? – фальшиво вдає непідробність ведучий.

– Мммм….. Це будуть “Жаб’ячі лапки по-пластунськи”.

– Ееее…. Ми слухаємо вас.

Я описую спершу, як потрібно підручними засобами вполювати жабу поблизу Тернопільського ставу та як не сплутати її з ропухою, бо ропухи отруйні. Потім про те, як оглушити жабу і відірвати ніжки, зробити маринад і засмажити цибульку на олії… Через телефонну слухавку дискового телефону якось аж відчувається, як тернополяни, що слухають цей ефір, струшують з себе залишки сну. Проте завдання ускладнюється тим, що мої друзі просто сині зі сміху і ти ледь стримуєшся теж.

– Дуже дякуємо за такий рецепт – каже “томним” голосом ведучий гамуючи всі емоції від такого неординарного ефіру. А яку пісню ви бажаєте замовити?

–  Я б хотів почути пісню A Kiss to Remember  у виконанні гурту My Dying Bride.

– Але музичний редактор каже, що у нас немає цього треку.

– Я впевнений, що є. Позаду ведучого крайній стелаж з дисками четвертий диск зверху.

На Радіо Тернопіль ми теж тусувалися, я навіть якийсь час підпрацьовував нічним сторожем і коли оглядав аудіотеку, з подивом зустрів єдиний диск “екстремальної” музики з усього тодішнього шлаку. Це сьогодні ми можемо чути в радіоефірі музику, яка не надто обмежується тодішнім поняттям “неформат”. В кінці 90-х все, що звучало жорсткіше за Ірину Білик, було радіо-єрессю.

Здивований діджей вмикає цей прекрасний трек тривалістю аж 7:32 (!!!). Для когось це здалося вічністю.

Я не знаю, чи після нашого звукового тероризму існує статистика самогубств в цей та наступні дні в Тернопільському районі та куди досягав кволий сигнал “FM Радіо Тернопіль”, але, сподіваюсь, що багато тернополян після цього пізнали цю сторону прекрасного.

Ростислав Антимис

Джерело

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.