Заказнику “Торфовище Білогорща” біля Львова – бути, – Ярослав Гасяк

Ландшафтний заказник “Торфовище Білогорща” знаходиться між мікрорайонами Рясне, Білогорща та Левандівка.

12.10.2024
Заказнику “Торфовище Білогорща” біля Львова – бути, – Ярослав Гасяк

В.о. керуючого справами Львівської обласної ради у програмі Олега Радика “Go про” розповів про судові процеси за “Торфовище Білогорща” та чим важливий ландшафтний заказник.

Депутати Львівської облради проголосували про створення заказника ще у 2019 році, однак у 2020 році Рясне-Руська сільрада (за декілька тижнів до припинення свого існування як органу місцевого самоврядування) незаконно вирішила передати гектари землі у приватну власність. Їх надали для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства для розміщення й обслуговування гаражного кооперативу і т.д, і т.п., що суперечить законодавству України.

Так ось, Ярослав Гасяк розповів, що 92 га “Торфовища Білогорща” – це землі, на які претендували колишні посадовці Рясне-Руської сільради: “Вони на них претендували, це фактично розділено по 10 соток землі для певних громадян”.

Часом громадяни подають до суду, аби анулювати рішення Львівської обласної ради про створення ландшафтного заказника та мати змогу повернути собі тих 10 чи більше соток землі. Утім Гасяк наголосив, що заказник є і буде, а всі рішення про роздачу земель будуть скасовуватися через суди.

“Ми будемо всіляко це відстоювати і тому числі, дякуючи вам (ред. – ЗМІ), висвітлювати тему, що є певні спроби окремих громадян і певних юридичних осіб поставити це (ред. – створення заказника) під сумнів. Ми спільними зусиллями не дамо цього зробити”, – зазначив Ярослав Гасяк.

До слова, на території заказника ростуть 42 види рідкісних рослин, зафіксовані місця поширення 25 видів тварин, частина яких занесена до Червоної книги України: комахи, земноводні, птахи. Тривалий час за офіційний юридичний статус для цієї місцини боролись активісти й екологи. Варто також відзначити, що “Торфовище Білогорща” – це єдиний на теренах України природний заказник, який розташований у межах міста.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.