Ярина Остапик розповіла про крадіжки озер у Брюховичах біля Львова

Провозахисниця, адвокатка Ярина Остапик у програмі Олега Радика “Go про” прокоментувала ситуацію щодо земельних ділянок з озерами, на яких зводять багатоповерхівки та готельно-ресторанні комплекси.

22.10.2024
Ярина Остапик розповіла про крадіжки озер у Брюховичах біля Львова

На жаль, озера Брюхович сьогодні використовують лише в комерційних цілях. Орендарі встановили огорожу по периметрах території, внаслідок чого мешканці громади можуть користуватись водоймами лише у літній період і тільки за платню.

“Озера є комунальними і на сторожі озер стоїть закон. Згідно Водного кодексу ці озера, навіть перебуваючи в оренді, мають мати вільний і безперешкодний доступ”, – зазначила правозахисниця у програмі Олега Радика “Go про”.

Утім, орендарі та забудовники порушують права громадян на безкоштовне та безоплатне користування водними об’єктами та пляжами. Одним із скандальних водних об’єктів є озеро поряд з місцевою “Чебуречною”.

Земельну ділянку під озерами та охоронну зону передала приватній особі в оренду Брюховицька селищна рада ще у 2015-му році. Орендарем 4,5 га землі є Альбіна Савчук, хоча фактичним господарем – Андрій Завадський. Навколо водойми збудовано готельний комплекс і цілу низку споруд, в тому числі будівлі, які в реєстрі нерухомості вказані як житлові будинки.

У 2021 році Шевченківський районний суд Львова визнав, що Брюховицька селищна рада порушила процедуру передачі земельної ділянки в оренду. Утім сумнівний реєстратор Юрій Савостін на початку лютого 2024 року всупереч рішенням судів повторно зареєстрував право оренди на земельну ділянку з водоймою за забудовницею Альбіною Савчук.

“На жаль, озеро є незаконно забудоване і місто теж мусить якось вирішувати це питання зі знесенням цих самовільних забудов. Хоча позитивним є те, що вже є рішення про скасування договору-оренди Завадського  (його цивільної дружини Альбіни Савчук) і, ймовірно, якщо не цього року, то, можливо, наступного року місто прийде до того, щоб знести огорожу”, – розповіла Ярина Остапик.

Ще одна скандальна ділянка занаходиться на вул. Незалежності, 64, у Брюховичах. У 2009 році селищна рада віддала ТОВ «Сервіс» на 15 років в оренду 3,8 га землі біля місцевого озера «Плотіки». На цій ділянці рекреаційного призначення з озером мали збудувати оздоровчий розважально-відпочинковий комплекс із лікувально-оздоровчим закладом, спортзалами і рестораном. Однак звели тут котеджний комплекс Forest Park Club Resort.

Забудовник називав цей об’єкт «будинками для відпочинку», хоча насправді йдеться про звичайне житло.

“Очевидно, що власники того рекреаційного комплексу не хочуть залишати його в тій стадії реєстрації, як він є. Їм треба житло. І вони всіма способами намагаються дотиснути міську раду, дотиснути через суди… “, – прокоментувала адвокатка.

“Дякую свідомим власникам земельних ділянок, які розуміють цінність ресурсу і наше завдання, активістів, не допустити перешкоджанню інтересам тих свідомих власників ділянок, які хочуть зберегти рекреацію Брюхович і її розвинути. Найгірша ситуація в тому, що нерідко влада міста своїми діями перешкоджає тим власникам ділянок”, – підсумувала Ярина Остапик.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.