Ярослав Гасяк розповів про судові процеси щодо Порохової вежі та Будинку вчених у Львові

В.о. керуючого справами Львівської обласної ради у програмі Олега Радика “Go про” розповів про повернення об’єктів нерухомості до спільної власності територіальних громад Львівщини.

12.10.2024
Ярослав Гасяк розповів про судові процеси щодо Порохової вежі та Будинку вчених у Львові

“Під час воєнного стану юридичний відділ має трошки менше роботи, оскільки є менше засідань комісій, менше сесій. В силу юридичного блоку ми акцентували зараз увагу і маємо багато здобутків у судах, маємо багато існуючих судових процесів: якісь вже завершились і ними варто гордитися. Можемо про них розповісти трошки більше”,поділився Ярослав Гасяк.

Зокрема, в.о. керуючого справами Львівської обласної ради розповів про Порохову вежу, що на вулиці Підвальна, 4 у Львові, яка є однією з небагатьох збережених памʼяток фортифікаційного будівництва у місті. Її збудували у 1522-1537 роках. Зараз вежа є комунальним майном Львівської облради. На початку 1990-х її передали у користування Львівській обласній організації Національної спілки архітекторів України. Упродовж 2020-2023 років Західний офіс Держаудитслужби провів ревізію фінансово-господарської діяльності управління і виявив порушення у використанні приміщень Порохової вежі, зокрема щодо здачі приміщень в суборенду.

“Станом на зараз є судові процеси, пов’язані з чинністю договору оренди (ред.- договір оренди з Львівської спілкою НСАУ). Однак ми свідомі того, що цей процес буде врегульований. Натомість ми отримали позовну заяву про припинення права власності Львівської обласної ради на Порохову вежу з тих підстав, що начебто Львівська облрада не є користувачем. Зараз є судові процеси, вони тривають, але ми будемо відстоювати інтереси громад і переконувати суд в тому, що Львівська обласна рада є належним користувачем такої культової будівлі, яка має величезну історію і значення для всіх громад. З приводу відносин оренди: щоб не було ніяких спекуляцій, цей об’єкт може перебувати в користуванні Спілки архітекторів, однак на певних внормованих процесах договорів оренди, які укладаються через процедуру Prozorro”, – наголосив Ярослав Гасяк.

Також він додав, що ніяких рейдерських захоплень стосовно Порохової вежі немає. Львівська обласна рада і всі громади Львівщини є співвласниками пам’ятки архітектури.

Окрім цього Ярослав Гасяк розповів про ще одну пам’ятку архітектури, яка перебувала в незаконній власності майже 20 років. Йдеться про Будинок вчених у центрі Львова.

Зокрема, Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України без правових підстав зареєструвала право власності на нерухомість. Проте нежитлова будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації. Таким чином, приміщення належало до обласної комунальної власності, і підстав для оформлення та передачу його у приватну власність не було.

“Ми зараз маємо судовий процес, який пов’язаний з витребуванням Будинку вчених на користь Львівської обласної ради. Були порушені кримінальні провадження і зараз є вирок, який ще не набрав законної сили стосовно голови тодішньої Галицької адміністрації, який видав відповідні документи на право приватної власності на Будинок вчених за профспілками. Спільно з Львівською обласною прокуратурою (треба віддати їм належне, оскільки зараз в нас дуже хороша комунікація і дійсно є такий державницький підхід до певних майнових судових процесів) ми зараз витребовуємо і маємо рішення суду першої інстанції про витребування цього Будинку вчених на користь Львівської обласної ради”, – зазначив Гасяк.

В.о. керуючого справами Львівської обласної ради висловив вдячність представникам Галицької прокуратури і Львівської обласної прокуратури: “Будуть ще не менш цікаві об’єкти, які ми сподіваємось будуть перебувати у спільній власності громад”.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.