Японія може дозволити експорт зброї до України

Уряд країни планує розширити переліку країн, які мають право на отримання зброї японського виробництва. Це, зокрема, держави, які вимушені захищатися від агресії. До таких країн належить і Україна.

10.03.2023
Японія може дозволити експорт зброї до України
Фото: умовне

Про це повідомляє японське видання Nikkei, передає “Мілітарний”.

Наразі Японія відправляла в Україну лише бронежилети та інше нелетальне спорядження. За чинними правилами, Токіо може передавати військові літаки, бронетехніку та ракети лише тим країнам, які спільно з Японією займались її розробкою та виготовленням.

Видання повідомляє, що серед японських політиків існує думка, що дипломатичний авторитет країни може постраждати через таку пацифістську позицію. Японія напружено слідкує за ситуацією у Тайвані, все частіше лунають заклики підтримати Україну, в яку вторглася росія.

Минулого тижня прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда закликав законодавців змінити правила експорту зброї, оскільки розширений військовий експорт «стане ключовим політичним інструментом для надання допомоги країнам, які зазнали агресії всупереч міжнародному праву».

«У разі непередбачених ситуацій нам доведеться просити інші країни про зброю та боєприпаси, інакше ми стикнемось з їхньою недостачею. Як ви думаєте, чи зможемо ми просити [зброю], коли перебуваємо в кризі, якщо не дамо іншим країнам під час їхніх власних криз?», — заявив депутат верхньої палати ЛДП Масахіса Сато.

Очікується, що уряд і правляча коаліція почнуть дебати щодо експорту зброї після місцевих виборів у квітні.

Довідково. Депутат верхньої палати ЛДП Масахіса Сато пропонує відправити в Україну реактивні системи залпового вогню MLRS (Multiple Launch Rocket System), які планують зняти з озброєння до 2029 фінансового року. 

Також країна активно виготовляє нещодавно розроблені самохідні гаубиці Type 19, які мають замінити буксирувані гаубиці FH70. Японія – найбільший в світі експлуатант цих гармат – 480 одиниць FH70 поступово виводять з експлуатації японського війська.

Окрім цього, країна може стати значним донором артилерійських боєприпасів до гаубиць, реактивних систем залпового вогню і танків зразка НАТО.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.