Визнання договору купівлі-продажу недійсним: повний гайд

Купівля та продаж майна – це, безумовно, важлива та складна процедура. Необхідно звертати увагу на безліч деталей, аби не бути ошуканим. Щоб убезпечити себе від різних темних схем, треба докладно ознайомитися з нормативно-правовою базою процедури, взяти консультацію або пораду в юриста та бажано здійснювати основні процеси під наглядом кваліфікованого нотаріуса.

19.07.2024
Визнання договору купівлі-продажу недійсним: повний гайд

Багато українців хочуть відчувати стабільність у житті шляхом купівлі нерухомого майна. Але водночас є велика ймовірність залишитися ні з чим, якщо потрапити на шахраїв. Як бути впевненим у своїх діях, якщо ви не кваліфікований юрист? Лише вивчивши всю нормативно-правову базу. Але ж і тоді є ризик бути ошуканим, адже шахраї щоразу вигадують дедалі хитромудріші схеми. Тоді ви маєте знати всі процедури оскарження незаконного договору та визнання договору купівлі-продажу недійсним, який уклали, не підозрюючи іншу сторону у зловмисних діях.

Основи та нормативна база

Договір купівлі-продажу нерухомого майна — правовий документ, що засвідчує факт передання однією стороною процесу певного об’єкта нерухомості у власність іншій стороні за певну, зазначену в договорі винагороду. Цей документ регулюється Цивільним кодексом України. Він має виконуватися за певних умов і строків, зазначених у цьому ж документі, інакше це може призвести до розірвання договору купівлі-продажу.

Процес укладання договору купівлі-продажу

Перш ніж розглядати процедуру укладання договорів, хочемо зазначити, що розрізняють два типи договорів: попередній та основний. Попередній укладається з метою зафіксувати домовленість двох сторін про купівлю-продаж нерухомості. Найчастіше він фіксує внесення завдатку, а також укладається, коли об’єкт нерухомості ще недобудований.

Тепер можемо розглянути безпосередньо сам процес укладання договору купівлі-продажу. Він містить кілька етапів:

  1. Підготовчий етап. Період, коли відбувається пошук контрагента та перемовини щодо фіксації ціни й умов.
  2. Укладання самого договору. Це підготовка проєкту договору від обох сторін, перевіряння й узгодження умов, вигідних обом сторонам, і безпосередньо підписання самого договору. Краще це все робити в присутності нотаріуса.
  3. Виконання договору. Процес передавання всіх документів про право власності на об’єкт в обмін на отримання повної оплати за встановлений договором строк.
  4. Контроль і звітність. Це етап, коли маєте право подати до суду, аби відстояти свої права, якщо під час перевірки об’єкта знайдете якісь неточності.
  5. Завершення виконання договору. Цей етап документально затверджує відсутність претензій сторін одна до одної.

Ці етапи можливі, якщо весь процес відбувається прозоро. Але якщо вас намагатимуться ошукати, доведеться залучити інші протоколи та довести до суду, якою є причина розірвання договору.

Підстави для визнання договору недійсним

Тепер розгляньмо таку ситуацію, коли ви все-таки подаєте позов на визнання договору недійсним, щоб повернути свої кошти. За яких умов суд визнає цей договір купівлі-продажу квартири недійсним:

  • якщо під час укладання договору одна зі сторін була під дією психологічного тиску;
  • якщо одна зі сторін надала неправомірну інформацію;
  • якщо одна зі сторін є неправоспроможною;
  • якщо умови договору суперечать чинному законодавству;
  • якщо відбулося порушення формальних вимог;
  • якщо після укладання договору виявилися обставини, що спонукають до розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна.

Як правильно подати позов

Щоб суд розглянув ваш позов, ви повинні ґрунтовно підготуватися до цього.

Підготовка документів

  • Підготовка документів — це дуже кропітка праця. Що для цього потрібно:
  • Визначитися, до якого саме суду ви подаватимете позов.
  • Грамотно сформулювати позовну заяву.
  • Додати до заяви всі наявні докази (договір купівлі-продажу, квитанції або виписки з банку, листування між сторонами).
  • Здійснити розрахунок судового збору.

Звісно, ви повинні знати всі процеси подання позову до суду. Але краще довірити цю справу кваліфікованому юристу, так ви збережете свої нерви та час.

Процес подання позову

Процес подання документів починається зі звернення до юриста. Він з усіх сторін зможе оцінити вашу ситуацію та скласти план дій для того, щоб виграти у суді. Звісно, деякі ситуації можуть бути вирішені поза судом. Якщо таке вирішення конфлікту неможливе, то з допомогою юриста подаєте всі документи з наявними доказами до суду й чекаєте призначення судового процесу. За умови, якщо ви виграєте судовий процес, суд може постановити визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та відшкодування збитків іншою стороною.

Корисні поради для покупців нерухомості

Сам процес купівлі та продажу нерухомості супроводжується великими ризиками. Тому ми радимо вам заздалегідь попіклуватися про безпеку ваших коштів. Завжди перевіряйте документи перед підписом і консультуйтеся з цього приводу з юристом

Також радимо перед купівлею вибраної нерухомості в новобудові знайти відгуки про забудовника. Краще знайти відгуки саме тих людей, хто вже здійснив купівлю у цього забудовника. До прикладу, процеси купівлі та продажу квартир у новобудовах Корпорації Нерухомості РІЕЛ супроводжує ціла команда юристів, які завжди докладно прописують умови виконання та обов’язків двох сторін.

У цій статті наші спеціалісти розповіли про всі нюанси такої складної та ризикованої процедури, як укладання договору купівлі та продажу нерухомого майна. Сподіваємося, наші поради збережуть ваші кошти.

Джерело: Корпорації Нерухомості РІЕЛ 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.