ВМС спростували інформацію про виділення 20 млн грн з бюджету Львова на вітрильник

Речник Військово-морських Сил ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що кошти були перерозподілені на закупівлю FPV-дронів та приладів нічного бачення для бойових підрозділів.

13.06.2024
ВМС спростували інформацію про виділення 20 млн грн з бюджету Львова на вітрильник

Після публікації розслідування LVIV.MEDIA про долю субвенції з бюджету Львова для Військово-морських Сил ЗСУ, які мали бути витрачені на навігаційне обладнання для фрегата, найімовірніше — вітрильника «Дружба», у ВМС зазначили, що прийняли рішення скерувати ці гроші на більш нагальні потреби, зокрема FPV-дрони та прилади нічного бачення.

При цьому міський голова Львова Андрій Садовий 10 червня, посилаючись на звіт ВМС, стверджував, що ці гроші будуть витрачені на закупівлю навігаційного обладнання.

«Коли до міста Львова підійшов запит від командувача військово-морських сил цільово надати субвенцію 20 мільйонів, ми одностайно це проголосували на сесії. Куди ці кошти пішли: радіотехнічне, навігаційне обладнання… Ми дали кошти на звернення командувача. І в звіті, який вони попередньо нам дали, це є навігаційне і відповідне обладнання для збройних сил», – зазначив міський голова.

Зі слів Садового можна зробити висновок, що гроші платників податків пішли саме на навігаційне обладнання, а також, що про це йдеться у звіті командування ВМС, яке отримала міська рада. Журналісти також звертались до Львівської міської ради із запитом про долю виділених коштів. У письмовій відповіді, яку надіслав директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко 23 травня, також йдеться про закупівлю обладнання: «На сьогодні ми отримали проміжний звіт про використання цієї субвенції. ВМС розпочали процедуру закупівлі послуг з ремонту (до обладнання) корабельно-катерного складу ВМС. Зокрема навігаційного, радіотехнічного та радіообладнання».

Розслідування LVIV.MEDIA про гроші для ВМС було опубліковане у вівторок, 11 червня. Наступного дня, 12 червня видання Zaxid.net опублікувало коментар речника ВМС Дмитра Плетенчука, у якому він заперечив призначення субвенції, про яке говорив міський голова Львова: «Гроші планували виділити на закупівлю морських засобів навігації, океанографії та зв’язку для вдосконалення навчально-матеріальної бази єдиного в Україні військового вишу, що готує профільних фахівців для національного флоту… Проте, враховуючи поточну безпекову ситуацію, після надходження кошти були перерозподілені на закупівлю FPV-дронів та приладів нічного бачення для бойових підрозділів ВМС ЗС України».

Дмитро Плетенчук підтвердив цю інформацію, однак не зміг уточнити, коли саме ВМС вирішили змінити призначення отриманої зі Львова субвенції: «Коли мене попросили прокоментувати цю інформацію, я уточнив у відповідних розпорядників інформації всередині Військово-морських сил щодо цього кейсу, як це буде відбуватися. Мені все показали. Але строками я навіть не цікавився. Не було такої мети». Дмитро Плетенчук також повідомив, що навігаційного обладнання за гроші зі Львова не купували: «Я точно знаю, що не було жодних договорів і ніяких оплат. Я маю на увазі, що вони (гроші — ред.) не використані на вказане вами обладнання».

14 грудня Львівська міська рада вирішила надати з бюджету розвитку Львова 20 мільйонів гривень для командування Військово-морських сил ЗСУ. Під час розгляду цього питання його ініціатор – Андрій Садовий – не повідомив депутатів, на які саме потреби підуть ці гроші. У розпорядженні LVIV.MEDIA є лист за підписом командувача ВМС Олексія Неїжпапи, у якому йдеться про «закупівлю морських засобів навігації, океанографії та зв’язку необмеженого району плавання з метою забезпечення мореплавства фрегата відповідно до міжнародних норм». При цьому назва фрегата у запиті не вказана. Раніше, у серпні 2023 року командування ВМС просило міського голову Львова виділити гроші саме на фрегат «Дружба» — вітрильник, який використовувався Морською академією для навчання курсантів, згодом був переобладнаний у туристичне судно, а останні кілька років стоїть у морському порту Одеси.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.