Від початку року на Львівщині зареєстрували майже 500 випадків захворювання на кашлюк

Кашлюк є серйозним захворюванням, яке може викликати ускладнення у дітей та дорослих.

21.08.2024
Від початку року на Львівщині зареєстрували майже 500 випадків захворювання на кашлюк

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, особливо небезпечною є інфекція для немовлят та малюків зі слабкою імунною системою. Це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією.

За 6 місяців на Львівщині зареєстрували майже 500 випадків захворювання на кашлюк проти 23-х за аналогічний період 2023 року. Зростання в 20 разів. Випадки є в усіх районах Львівщини.

Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Загалом, в Україні за 6 місяців зареєстрували 4863 випадки кашлюку, що в 30 разів більше, аніж за аналогічний торішній період (161 випадок).

«Вакцинація вагітних та усієї сімʼї проти кашлюку допомагає створити ефект “кокона” – це коли багато людей в спільноті вакциновані проти хвороби, що зменшує поширення інфекції серед незахищених осіб, зокрема немовлят та маленьких дітей. Вакцинуватись можна з 22-го тижня вагітності», – наголосила керівниця клініки захворювання та реабілітації дітей раннього віку, педіатр Центру Роксолана Дуб.

А відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі убиті клітини збудника кашлюку, а АКаДП містить безклітинний або ацелюлярний кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.