В Україні планують позбавитись від “хрущовок” та “панельок”

Відповідний законопроєкт ухвалили у першому читанні в парламенті.

27.04.2023
В Україні планують позбавитись від “хрущовок” та “панельок”
Фото: умовне

Станом на 2019 рік в Україні налічувалось понад 30 тисяч будинків. З них — 7 646 побудовані до 1919 року і 58, яких вважаються аварійними. Ще близько 9700 збудовані у період від 1920 до 1953-тіх років, 45 — визнані аварійними. І лише 785 домівок зведені між 1990 та 2010-им роками. Про це повідомляє телеканал ІНТБ.

У Тернополі найбільше “хрущовок” і панельок” розташовані на “Дружбі”, “Алясці”,  “Сонячному” та “Східному” масивах. І стан цих житлових комплексів різний, розповідає архітектор Кирило Чуйко. Наприклад, на “Дружбі” вони в кращому стані, бо збудовані капітальніше. Панельні будинки також потребують ретельного обстеження.

Час експлуатації цих житлових будинків обмежений, максимум сто років. Тому, оскільки зараз більшість будинків ще не перейшли цю межу — їх легше і дешевше відновити, ніж зносити і будувати з нуля. Сам законопроєкт буквально регламентує проведення комплексної реконструкції. Проте спрямувати до дії не може.

Багато запитань викликає і процес реалізації задуму. А точніше процес перемовин з мешканцями будинку, який збираються зносити. Адже питання “де вони житимуть на час будівництва” виникає відразу. Відповідь у законопроєкті є. Людей або тимчасово відселятимуть, або одразу дадуть квартиру в іншому будинку. Проте тут є нюанси, зокрема людський фактор: не всі погоджуватимуться переїхати в іншу домівку.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.