У заповіднику на Тернопільщині виросла рідкісна рослина

Шафран Гейфеля – це зникаюча, надзвичайно декоративна ранньовесняна рослина, яка занесена на сторінки Червоної книги України.

29.02.2024
У заповіднику на Тернопільщині виросла рідкісна рослина

«Рід шафран – група напрочуд красивих рослин. Інтенсивна зміна умов зростання, зривання та викопування призвели до того, що багато шафранових знаходяться на межі зникнення», – зазначили у природному заповіднику «Медобори».

В Україні зростає 9 видів цього роду. Рослина є «квiткою мiсяця», оскiльки чим бiльше мiсячних днiв, тим швидше шафран розвивається.

«В заповіднику зростають одиничні екземпляри шафрану Гейфеля, які тут знаходяться на межі ареалу. Для порятунку шафрану Гейфеля у нашому краї необхідно зберегти всі місця зростання цього виду», – йдеться у повідомленні.

Пилок шафрану здавна цінувався, а його фальсифікаторам загрожувала смертна кара. У древньому Китаї одяг “шафранового” кольору мали право носити тільки імператори. З давніх-давен для виготовлення дорогих барвників, ліків, вишуканих прянощів та заради використання в парфумерії шафран вирощують на спеціально створених плантаціях. В природі ці рослини перебувають під посиленою охороною.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.