У Полтаві встановили скульптуру Сковороди замість Пушкіна

Відкриття скульптури українському поетові та педагогу відбулося 7 квітня.

07.04.2023
У Полтаві встановили скульптуру Сковороди замість Пушкіна

Біля скульптури Гоголю на вході до готелю Palazzo тепер стоїть Григорій Сковорода. Раніше на його місці стояв російський поет Олександр Пушкін, пише місцеве видання “Зміст”.

Скульптуру українському філософу зробили разом з лелекою та мавпочкою. Ці тварини є героями притчі “Вдячний Еродій”, яку написав Григорій Сковорода. 

Ідея встановити скульптуру українцю у власниці готелю Олени Шуліки з’явилася ще у квітні минулого року:

“Кожного дня зростає наша ненависть до окупантів, до тої дикої орди, яка нищить наші збудовані ретельно і з любов’ю міста і села, катує і вбиває мирних мешканців, не шкодуючи навіть дітей Ця ненависть дісталася найвищої напруги: ніщо не повинно нагадувати про цих “асвабадітелів”, носіїв “руського міра”. Будемо виховувати своїх дітей патріотами рідного краю, своєї Батьківщини. У нас є чим і ким пишатися”.

Скульптури Пушкіну та Гоголю у 2019 році біля готелю встановили у межах відзначення 210-річниці від дня народження Миколи Гоголя. Перед відкриттям влаштували цілий перформанс біля Premier Hotel Palazzo, де у головних ролях були класики світової літератури. Пушкін навіть зробив «сюрприз» Гоголю і заговорив українською мовою.

Скульптури для Полтави створив львівський скульптор Олександр Цісарик. Він розповів, що зобразив Пушкіна «легким, як вітер, бо він гість», а Гоголь міцно стоїть на ногах і уособлює українську землю, яка гостинно приймає і запрошує випити чашку кави.

Крім того, 7 квітня депутати Полтавської міської ради проголосували за демонтаж пам’ятників радянським генералам Зигіну, Ватутіну. Знесуть також ще один пам’ятник Пушкіну

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.