У Львові вже пів року не можуть почати слухання справи Стахіва

Галицький районний суд міста Львова оголосив перерву в розгляді справи антивакцинатора Остапа Стахіва через клопотання захисника про повернення обвинувального акту.

10.02.2023
У Львові вже пів року не можуть почати слухання справи Стахіва

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Стахіва обвинувачують у антиукраїнських діях. При обшуку правоохоронці знайшли докази фінансування його антивакцинаторської діяльності з боку рф.

Обвинувальний акт надійшов до судді Галицького районного суду Наталії Зубачик ще в квітні минулого року, але в кінці жовтня прокурор заявив їй відвід, оскільки вона розглядала клопотання на досудовому розслідуванні і досліджувала частину матеріалів кримінального провадження.

Далі справа перейшла до судді цього ж суду Христини Мисько. На засіданні в грудні Стахів намагався відвести цю суддю, заявляючи про її упередженість, але відвід не задовольнили. До кінця березня оголошено перерву в підготовчому судовому засіданні, тому що захисник Стахів має подати клопотання про повернення обвинувального акту через невідповідність вимогам КПК.

У суді Стахіва захищають два адвокати, а також у засіданні 7 лютого було двоє вільних слухачів, які прийшли його підтримати.

У червні минулого року прокуратура намагалася скерувати справу Стахіва з Галицького районного суду Львова до Печерського районного суду Києва. Обґрунтовували це тим, що Стахів начебто територіально скоїв злочин біля Верховної Ради України. Проте Верховний суд не погодився і зіслався на те, що обвинувачений, його захисники та більшість свідків проживають в межах Львівської області. Водночас захисник Стахіва також безуспішно звертався із клопотанням до Верховного суду щодо перенаправлення обвинувального акту до Києва, кажучи, що свідки проживають за межами міста Львова.

Нагадаємо, що в кінці жовтня 2021 року Стахів на своєму youtube-каналі «Остап Стахів 2» розмістив відеозапис під назвою «3 листопада всі на Київ», де закликав усіх долучитися до антивакцинаторського мітингу біля будівлі Верховної Ради України. Пізніше Стахіва запідозрили в дотичності до антиукраїнської мережі під кураторством представників рф, при обшуку квартири його виявили докази можливого фінансування діяльності антивакцинаторів з боку рф. Стахіва взяли під варту, але він вніс майже 1 млн грн застави і не перебуває в СІЗО.

Антивакцинатору інкримінують ч.1, ч.2 ст. 109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), що передбачає позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна або без такої. 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.