На Львівщині викрили “конвертаційний” центр з обігом понад 600 млн грн

До його складу входило більш як 30 товариств.

06.02.2023
На Львівщині викрили “конвертаційний” центр з обігом понад 600 млн грн

У Львівській обласній прокуратурі повідомили, що викрили групу осіб на легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, та ухиленні від сплати податків (ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212 КК України).

За даними слідства, група осіб організувала діяльність так званого конвертцентру. Він надавав послуги з конвертації грошових коштів із безготівкової форми в готівку та криптовалюту, а також мінімізації податкових зобов’язань в сфері інвестицій і валютних операцій. Встановлено, що до його складу входило більш як 30 товариств.

Такі підприємства надавали документальне підтвердження безтоварних фінансових операцій, які фактично не проводились.

Також через конвертцентр відмивалися кошти суб’єктів господарювання, які не були сплачені до бюджету у виді податків, через мережу пов’язаних фінансових установ.

Після цього відбувалось акумулювання та видача таких грошових коштів замовникам.

Клієнтами конвертаційного центру були суб’єкти господарювання різних галузей, фізичні особи і так звані «транзитні підприємства», які входять до інших конвертаційних груп.

Зафіксовано, що протягом 2020-2022 років по рахункам 20 підприємств з ознаками фіктивності перераховано понад 2,5 млрд грн.

За останні місяці обіг конвертцентру становив близько 600 млн грн.

Під час обшуків у офісних приміщеннях та за місцем проживання учасників групи виявили та вилучили майже 165 млн грн готівки, понад 200 печаток фіктивних іноземних офшорних компаній, чорнові записи, комп’ютерну техніку та інші речові докази.

Слідчі дії тривають, проводяться відповідні експертизи.

Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене майно та повідомлення про підозру учасникам угруповання.

Досудове розслідування здійснюють детективи теруправління БЕБ Львівської області та Головного слідчого управління БЕБ в Україні за оперативного супроводу СБУ.

Коментарі

09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.