У Львові відбудеться лекція «А таки вміють українці грати в шахи…»

22 жовтня о 18.00 годині у Львівському палаці мистецтв за адресою вул. Коперника, 17 відбудуться Восьмі наукові читання імені Івана Боберського на тему «А таки вміють українці грати в шахи…».

21.10.2024
У Львові відбудеться лекція «А таки вміють українці грати в шахи…»

Подія організована у співпраці Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

Лектор: Іван Яремко – дослідник історії львівського спорту, член Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка.

Модератор заходу: доктор історичних наук, професор, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського; дійсний член та голова Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка; старший дослідник, старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Андрій Сова.

Нинішня шахова слава Львова, здобута за останні 50 років успіхами повоєнного покоління гросмейстерів – Леоніда Штейна, Марти Літинської, Олександра Білявського, Адріана Михальчишина, Олега Романишина і підтримана нині Василем Іванчуком, Андрієм Волокитіним, Юрієм Криворучком, Мартином Кравцівим та іншими гросмейстерами, сягає своїм корінням ще довоєнних часів, коли наше місто – культурний та науковий центр Галичини – мало цілу плеяду відомих шахістів. Їхні імена довгі роки незаслужено замовчували, але саме ці люди несли світові розуміння поняття «Львів і шахи». Судіть самі.

У післявоєнні роки Степан Попель був неодноразовим чемпіоном Парижа, учасником міжнародних турнірів в Європі і США; Ярослав Шевчик належав до кращих шахістів Австралії, виступав за збірну цієї країни; Лев Туркевич і брати Ярослав та Євген Онищуки – провідні шахісти Торонто в 50-ті роки; Мирослав Турянський після війни був чемпіоном найсильнішого клубу у Відні, був 10-м в чемпіонаті США 1953 року. Про декого з них буде розповідь сьогодні. Найбільшої слави пізнав Степан Попель, надзвичайно цікава і непересічна особа, в активі якого нічия з чемпіоном світу Робертом Фішером та інші успіхи. Сьогодні буде розповідь про нього та його колег Лева Туркевича і Мирослава Турянського, про яких написані книжки.

У межах читань відбудеться виставка літератури, упорядкована Іваном Яремком про шахи та праці Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського НТШ.

Розголос забезпечують Суспільне Львів, Радіо “Львівська Хвиля”, Сайт про Захід України “Бомок”, Інформаційна агенція “Гал-інфо”, Громадський сайт Львова “Форпост”, інтернет-видання “Площа Галицька” та Фотографії Старого Львова.

Гостинно пригощатиме Кава Старого Львова.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.