У Львові судили чоловіка, який переправляв ухилянтів за кордон

Львівський апеляційний суд скасував умовне покарання чоловіку й дав 5 років реального позбавлення волі за незаконне переправлення військовозобов’язаного через держкордон.

28.05.2024
У Львові судили чоловіка, який переправляв ухилянтів за кордон

У квітні-травні 2022 року житель селища Тячівського району Закарпатської області організував переправлення призовника до Румунії поза пунктами пропуску. Для цього він попередньо домовився із прикордонником. Але той усе розповів своєму начальнику, повідомляє “Судовий репортер”.

У подальшому прикордонник сказав обвинуваченому, коли і де він заступатиме в наряд. 4 травня 2022 року неподалік кордону,поблизу р. Тиса, обвинувачений підʼїхав на автомобілі і прикордонник сказав, що все чисто. Далі з машини вискочило двоє чоловіків у гідрокостюмах і почали йти в бік кордону, але були затримані. Обвинувачений втік і його зловили пізніше.

У судовому засіданні обвинувачений говорив, що домовився з військовослужбовцем на кордоні тільки про переправлення сигарет, а не призовників, тому просив його виправдати.

Суд допитав свідка, який розповів, що односелець запропонував йому роботу — перенести через кордон сигарети і провести людину. Чоловік, якого треба було перевести, мав роботу в Румунії. Про незаконний перетин кордону домовився його роботодавець. Скільки це коштувало свідок не знає. При зустрічі він дав йому гідрокостюм, тому що перетинати кордон треба було через річку.

У січні 2024-го Тячівський райсуд Львівської області засудив чоловіка до 5 років позбавлення волі умовно, звільнивши з іспитовим строком 2 роки. Прокурор оскаржив вирок. Оскільки всі судді кримінальної палати Закарпатського апеляційного суду вже брали участь у справі під час досудового розслідування, то справу передали до Львівської апеляційного суду.

Суд першої інстанції, звільняючи чоловіка від відбування покарання, зазначив як підставу лише обставини справи і те, що обвинувачений є особою молодого віку, за місцем проживання характеризується позитивно, вперше притягується до кримінальної відповідальності.

При цьому чоловік не визнав вину та у вчиненому не розкаявся.

Адвокат заперечував проти реального увʼязнення і повідомив, що його підазахисний є волонтером відокремленого підрозділу Всеукраїнської організації інвалідів війни, Збройних Сил та учасників бойових дій у Тячівському районі, займається гуманітарною допомогою для потреб ЗСУ, а саме продуктами харчування домашнього виготовлення. За участь у допомозі Збройним Силам був відзначений подякою. Але на рішення суду такі аргументи не вплинули.

Чоловіка ув’язнили на 5 років.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.