У Львові провели першу трансплантацію комплексу серце-легені

У Львові проведено історичну операцію – пересаджено комплекс серце-легені. Це надскладне втручання. Таких операцій у світі в рік виконується лише 20-25.

25.10.2023
У Львові провели першу трансплантацію комплексу серце-легені

Як повідомили у Першому медоб’єднанні Львова, операцію проводили львівські медики спільно з фахівцями Інституту серця. Вони наголошують: пересадка комплексу серце-легені є надскладною, щороку у світі таких операцій проводять не більше 20-25.

Органокомплекс отримала 38-річна Ніна з Київщини. Ваду серця вона має від народження, згодом вона зруйнувала й легені. На трансплантацію жінка чекала довгих 15 років, 9 місяців з яких – в Індії, і майже втратила надію.

«З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як це жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати», – сказала пацієнтка перед операцією.

Трансплантація тривала 10 годин. Серце і легені запрацювали на операційному столі.

«Це історична подія не тільки для нашої лікарні, а й для всієї України. Ми об’єднали свої сили і виконали операцію, яку вважають однією з найважчих у світі. Понад три роки ми до цього йшли. Пишаюся нашими лікарями, які попри війну рухаються до трансплантаційної незалежності в Україні. Людина отримала шанс на життя, ми радіємо, але дуже тихо, адже хірургічний етап – це лише частинка шляху», – розповів гендиректор Першого медичного об’єднання Олег Самчук.

Зраз жінка перебуває в реанімації у стабільному стані. Попереду – важкий шлях відновлення.

Донором органів став 18-річний хлопець, який трагічно загинув у ДТП. Лікарі боролися за його життя, але травми виявилися несумісними з ним.

«Світла пам’ять хлопцеві та щирі слова подяки родині за прийняття важкого рішення», – наголошують медики.

Для того, аби вшанувати пам’ять про померлого донора, медики вишикувались у коридор пошани.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.