У Львові пройдуть Сьомі наукові читання імені Івана Боберського

У вівторок, 3 вересня 2024 року о 18.00, у Львівському палаці мистецтв за адресою вул. Коперника, 17, відбудуться Сьомі наукові читання імені Івана Боберського на тему «Іван Боберський, Степан Гайдучок та інші українці крокують Прагою, або VІ Всесокільський злет на давніх світлинах і кінохроніці 1912 року».

31.08.2024
У Львові пройдуть Сьомі наукові читання імені Івана Боберського

Про це повідомляє Українське фотографічне товариство.

Лектор читань: Андрій Сова – доктор історичних наук, професор, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського; дійсний член та голова Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка; старший дослідник, старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.

Модератор заходу: Роман Метельський.

Подія організована у співпраці Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка, Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

Як зазначили організатори заходу, українсько-чеські відносини в контексті діяльності гімнастичних товариств «Сокіл» у кінці ХІХ ст. – на початку ХХ ст. мали конкретні результати для двох народів. Всесокільські злети у Празі (українські відповідники – здвиг, олімпіада) та подібні урочистості в низці європейських країн перед Першою світовою війною стали символами національного єднання, демонстрації політичної згуртованості і сили поневолених народів. Участь у цьому та інших подібних заходах такого рівня давала можливість українцям – народові без держави – не лише представити українське сокільство Галичини, а й політично заманіфестувати себе Європі та світові. Досвід, набутий українськими соколами, зокрема на VІ Всесокільському злеті у Празі 1912 р. (тоді українські соколи не брали участі в спортивних змаганнях та показових виступах), був використаний у майбутньому при укладанні програм українських сокільських свят як у Галичині, так і в діаспорі. Завдяки зусиллям Івана Боберського українські соколи брали участь у всесокільських злетах, які проводила Чехословаччина у міжвоєнний період, гідно представляючи світовій громадськості не тільки український сокільський рух, а й історію та прагнення українського народу.

У межах читань відбудеться показ кінохроніки 1912 року та виставка літератури, виданої Комісією тіловиховання і спорту імені Івана Боберського НТШ.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.