У Львові помер письменник і політв’язень Петро Франко

28 травня помер Почесний голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, політв’язень, дослідник і письменник Петро Франко.

29.05.2024
У Львові помер письменник і політв’язень Петро Франко

Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Петро Франко народився 4 липня 1934 року в селі Глиниці Яворівського району Львівської області.

За участь у національно-визвольній боротьбі у 15-річному віці був ув’язнений і засуджений на 5 років мордовських таборів. Реабілітований 1991 року. Сеньйор Пласту.

Від 1992 року Петро Франко обіймав посаду голови Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих. Протягом 2010-2015 років був головою Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, а із 2015 року – Почесним головою.

Завдяки його зусиллям, виготовлено і встановлено меморіальні таблиці Юрію Липі на Яворівщині, Петрові Франку, Романові Сушку, Патріарху Йосифу Сліпому, Романові Шухевичу, Євгенові Коновальцю, Митрополитові Андрею графу Шептицькому у Львові.

Один із ініціаторів відновлення військових поховань УСС і УГА на 38-му полі Янівського та виділення 76-го поля на Личаківському кладовищах у Львові для поховання борців за волю України.

За свою дослідницьку на громадську діяльність Петро Франко був удостоєний численних відзнак та нагород від міської, обласної та державної влади, а також всеукраїнських та міжнародних організацій.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.