У Львівській політехніці розробили медичний мобільний застосунок для прифронтової зони

Завантаживши мобільний застосунок SAIDtoME, можна буде за допомогою штучного інтелекту користуватися послугами відповідного консультування та отримувати приписи щодо лікування.

07.02.2024
У Львівській політехніці розробили медичний мобільний застосунок для прифронтової зони

Про це повідомляє Національний університет “Львівська політехніка”.

“Суть роботи цього застосунку в тому, що він не тільки пришвидшуватиме визначення діагнозу, а й поліпшить якість самолікування людей, які не мають змоги вчасно скористатися медичною допомогою. Програма здатна самостійно аналізувати симптоми, які вводить користувач, і на основі цих даних точно вказати проблему й хворобу”, – розповідає одна з учасниць проєкту Ліліана Мірчук.

Послугами чат-бота можна буде користуватися тривалий час, до повного одужання. Завантаживши медичний застосунок SAIDtoME можна написати в чат-бот свої проблеми, симптоми й дізнатися точний діагноз та отримати відповідне призначення, комунікувати зі ШІ-лікарем або з реальним медиком, доки цілком одужає, зчитувати інформацію про поточний стан свого здоров’я.

Програма матиме безплатну і платну складові. Безплатна діятиме таким чином, що пацієнт вписуватиме в чат-бот свої симптоми, а штучний інтелект зчитуватиме й аналізуватиме їх. Так він зможе поставити діагноз і дати рекомендації щодо лікування. Для точності до уваги братиметься інформація, яку користувач введе під час реєстрації: вік, стать, перенесені чи наявні хвороби.

Оформивши платну складову, можна буде не тільки описувати свої симптоми, а й надсилати фото. Також у планах можливостей програми – консультування з реальними лікарями, яких пацієнти зможуть безплатно знаходити собі через застосунок, але вже саме консультування буде платним. Загалом платний доступ передбачатиме набагато більше можливостей, ніж безплатний, серед них – зчитування показників здоров’я зі смарт-годинників, а також точніші результати.

За даними ВООЗ, 3,5 млрд людей не мають доступу до належних медичних послуг. В Україні цей показник зростає через війну й вимушене біженство чи навіть внутрішнє переміщення.

Ідея розробити медичний застосунок виникла минулого навчального року в тодішніх першокурсників кафедри систем штучного інтелекту. Саме тоді в їхній навчальній програмі почалася командна робота у межах дуальної освіти з ІТ-компанією SoftServe.

Упродовж трьох місяців студенти аналізували ринок і напрацьовували власну бізнес-модель.  Всі учасники команди брали участь у школі стартапів від Vector Software, слухали лекції Крістіана Віга, долучилися до конкурсу стартапів The Competition ITs DISCO Boost, що відбувся у межах проєкту DISCO Innovation Lab Lviv 2023.

На сьогодні вже готове перше MVP та landing page, а саме – система реєстрації користувачів і чат зі штучним інтелектом. До осені команда планує розробити основну частину продукту.

Інформацію про новацію поширюватимуть через лікарні й поліклініки.

До слова, нещодавно українські стартапери розробили нашийник, за допомогою якого можна розуміти мову котів.

Нагадаємо, Львівська політехніка готуватиме фахівців з протезування. Superhumans Centr співпрацюватиме з вишем, для цього уклали меморандум про співпрацю.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.