У храмі на Львівщині відреставрують 300-річні фрески

У місті Дрогобич приступають до реставрації фресок у костелі святого Варфоломія. За часів СРСР багато фресок пофарбували вапном.

10.07.2024
У храмі на Львівщині відреставрують 300-річні фрески
Фото "Суспільне"

Костел є одним з найстаріших храмів не лише Дрогобича, а й усієї України. Історія цього храму розпочинається з XIV століття, повідомляє “Суспільне”.

У часи Радянського Союзу храм закрили. У цьому приміщенні планували облаштувати музей історії та атеїзму. Відтак, фахівці польського інституту “Полоніка” збираються відновити фрески.

У зв’язку з тими перебудовами, які вони тут планували, більшість фресок з XVIII століття були замальовані звичайним вапном, піском і цементом. Наша співпраця з “Полонікою” відбулася декілька років тому, коли постав цей інститут. І ми звернулися до них з таким проханням, щоби вони нам допомогли провести реставраційні роботи. Вони відбуватимуться поетапно: спочатку створять проєкт реставраційних робіт, а потім визначать етапи реставрації. Треба вичистити це вапно, пісок і цемент”, — розповів отець Мирослав Лех.

Костел святого Варфоломія — пам’ятка архітектури національного значення.

Реставрацію мають проводити українські майстри спільно з фахівцями польського інституту “Полоніка”. Зокрема, відновлюватимуть старовинні розписи. Наразі тривають дослідження. Роботи має профінансувати міністерство культури Польщі.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.