У Біляївці на Одещині демонтують скульптуру “Котовський та два воїни”

Крім того, там перейменували 5 провулків та 7 вулиць.

26.12.2022
У Біляївці на Одещині демонтують скульптуру “Котовський та два воїни”
Фото: Скульптурна група «Г.І. Котовський та два воїни»

Під час засідання сесії Біляївської міської ради 22 грудня розглянули питання “Про перейменування вулиць та провулків” та демонтаж скульптурної групи “Г.І. Котовський та два воїни”, що знаходиться в центрі міста на території меморіалу Слави.

Питання про демонтаж скульптурної групи “Г.І. Котовський та два воїни” затягнулося, оскільки міська рада чекала на відповідь від Міністерства культури та обласної влади, чи не знаходиться ця скульптура під захистом держави.

“Ми отримали документ, що ні. Тому рішення про демонтаж можна було приймати на місцевому рівні в рамках загальнонаціонального руху про демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків, які є символами імперського та комуністичного минулого”, – зазначив міський голова Михайло Бухтіяров.

Демонтажем займатиметься КП “Наш дім”. Його проведуть так, щоб зберегти скульптуру. Адже надалі її планують зробити одним з експонатів музею просто неба, де розташують й інші схожі конструкції радянської епохи.

Григорій Котовський – кримінальний злочинець, командир червоноармійських загонів та з’єднань у період громадянської війни 1917- 1922 років, більшовик, безпосередній учасник радянсько-української війни й “червоного терору” на території України.

Григорія Котовського тривалий час оспівувала радянська пропаганда та масова культура, розповідаючи про нього у кінострічках і підручниках історії та міських легендах. Він став одним із радянських “ідолів”. 

Існують свідчення, що нібито полонених, які зверталися до нього українською, Котовський відправляв на розстріл, кажучи, що “там тебе зрозуміють”. 

Назви вулиць та провулків змінили після опитування місцевих.

Перейменували: 

  • вулицю Горького на вулицю Грушевського;
  • вулицю Чуйкова на вулицю Богдана Хмельницького;
  • провулок Чуйкова на провулок Богдана Хмельницького;
  • вулицю Олега Кошового на вулицю Покровська;
  • вулицю Ватутіна на вулицю Запорожців;
  • вулицю Генерала Глібова на вулицю Водопровідна;
  • вулицю Суворова на вулицю Європейська;
  • провулок Суворова на провулок Європейський;
  • вулицю Четвертого Козачого Кубанського корпусу на провулок Миру;
  • провулок Колгоспний на провулок Тихий;
  • провулок Піонерський на провулок Калиновий;
  • провулок Пролетарський на провулок Турбаївський.

Як зазначив Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров, це лише один з етапів на шляху перейменування вулиць, робота в цьому напрямку продовжується. Надалі визначатимуть вулиці, які необхідно буде перейменовувати.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.