Суд виправдав львівського митника, якого обвинувачували у хабарництві

Суд виправдаав колишнього головного державного інспектора ВМО №1 митного поста «Угринів» Львівської митниці ДФС.

26.12.2023
Суд виправдав львівського митника, якого обвинувачували у хабарництві

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 22 грудня.

На початку лютого 2017 року посадовець начебто вимагав у перевізника по 1200 гривень щоразу при перетині кордону, кажучи, що інакше створюватиме перешкоди. У подальшому він двічі отримував таку суму.

У судовому засіданні митник не визнав вину і давати показання відмовився.

Заявник пояснив, що перевозив тканину й інспектор йому скзаав, що він везе забагато товару, тому потрібно вертатися назад або платити 1200 гривень. Перевізник поклав гроші в паспорт та передав інсектору і той забрав гроші та повернув паспорт. Через декілька днів він повторно віз з-за кордону в Україну дві коробки передач для автомобілів. Інспектор знову сказав, що товар вагою понад дозволену норму і запропонував заплатити 1200 гривень хабара, на що він погодився.

Водночас свідок пояснив, що не повідомляв на гарячу лінію про вимагання коштів даним працівником митниці. Свідок не памʼятає, чи раніше вимагав у нього або отримував від нього неправомірну вигоду саме обвинувачений.

Із записів розмов відомо, що перевзіник неодноразово наполягав, щоб інспектор митниці узяв від нього гроші та дозволив йому перевезти нитки. У той же час інспектор неодноразово відмовляв йому, кажучи, щоб віз товар у зворотному напрямку, інакше доведеться складати протокол. На відеозаписі зафіксовано як свідок дає обвинуваченому паспорт, в якому лежать гроші, а останній категорично відмовляється. Після цього перевізник продовжив умовляти його, кажучи, що йому треба годувати сімʼю та чотирьох дітей. На відео видно, що в автомобілі з перевізником перебувала ще одна особа. Також свідок комусь телефонував та повідомляв, що інспектор відмовляється брати гроші. Але в судовому засіданні чоловік говорив, що не памʼятає, хто перебував із ним у машині та кому він телефонував.

Суд вважає, що саме перевізник був ініціатором перевезення товарів із порушенням вимог законодавства і підбурював інспектора до отримання неправомірної вигоди.

За одержання неправомірної вигоди у поєднанні з вимаганням (ч.3 ст.368 КК) митнику загрожувало від 5 до 10 років увʼязнення.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.