Студент, якого попри відстрочку мобілізували в ЗСУ, судився з військовою частиною

Харківський окружний адміністративний суд у березні розглянув позов громадянина, який зазначив, що був мобілізований у Збройні Сили незаконно.

03.04.2023
Студент, якого попри відстрочку мобілізували в ЗСУ, судився з військовою частиною
Фото: умовне

Про це пише Судово-юридична газета. 

Як вказано в адміністративній справі, студента стоматологічного факультету денної форми навчання Полтавського державного медичного університету 27 лютого 2022 року мобілізували у Збройні Сили, хоча був студентом денної форми навчання і мав відстрочку від мобілізації.

Він перебував на військовому обліку як військовозобов’язаний в Богодухівському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (Харківська область). Після вторгнення рф в Україну хлопець. прийшов в сільську раду, де йому, як військовозобов’язаному, в усній формі повідомили про необхідність з’явитись у ТЦК.  

В ТЦК студент повідомив, що він є студентом денної форми навчання. На підтвердження своїх слів студент надав студентський квиток, якій був виданий йому у листопаді 2021 року. Попри це його зарахували до списків особового складу однієї з військових частин. Студент оскаржив цей наказ. 

Дослідивши позиції сторін, суд дійшов висновку, що попри відстрочку від мобілізації призовники, військовозобов`язані, резервісти в разі зміни освіти зобов`язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку. Однак у випадку з заявником, відбулось так, що на час мобілізації не було достеменно встановлено, що він був студентом денної форми навчання.

Крім того, суд вказав, що не встановлено, що на час виникнення спірних правовідносин заявник повідомив ТЦК, що він став студентом денної форми навчання, тож у працівників не було підстав вважати, що він не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Відповідно, у командира військової частини були відсутні підстави для не зарахування у штат військової частини.

Відтак, суд дійшов висновку, що права студента не були порушені. Тож Харківський окружний адміністративний суд відмовив студенту у задоволенні його позовних вимог до ТЦК та військової частини.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.