Сербія і Косово прийняли угоду ЄС щодо примирення

27 лютого в Брюсселі відбулась зустріч президента Сербії, прем’єра республіки Косово з посередництвом Жозепа Борреля і спецпредставника ЄС Мирослава Лайчака.

28.02.2023
Сербія і Косово прийняли угоду ЄС щодо примирення

Як пише Deep State, після зустрічі опублікували Пропозицію ЄС — “Угода про шлях до нормалізації між Косово та Сербією”. Договір містить дуже цікаві умови, наприклад:

Ст. 1.

“Сторони розвиватимуть між собою нормальні, добросусідські відносини на основі рівноправності. Обидві Сторони взаємно визнають свої відповідні документи та національну символіку, включаючи паспорти, дипломи, номерні знаки та митні печатки.”

Ст. 2.

“Обидві Сторони керуватимуться цілями та принципами, викладеними в Статуті Організації Об’єднаних Націй, особливо принципами суверенної рівності всіх держав, поваги до їх незалежності, автономії та територіальної цілісності, права на самовизначення, захисту прав людини і не-дискримінації.

Ст. 4.

“Сторони виходять з припущення, що жодна з двох не може представляти іншу в міжнародній сфері або діяти від її імені. Сербія не заперечуватиме проти членства Косова в будь-якій міжнародній організації”.

Ст. 7.

“Сторони офіційно закріплять статус Сербської Православної Церкви в Косово та забезпечать надійний рівень захисту об’єктів сербської релігійної та культурної спадщини відповідно до існуючих європейських моделей”.

На зустрічі, що пройшла 27 лютого у Брюсселі, документ договору підписаний не був, однак сторони дійшли згоди щодо його вмісту. Жозеп Боррель, представник ЄС, зазначив, що очікує підписання вже наступної зустрічі.

“Це дуже неочікувані результати переговорів після нещодавніх подій на кордонах з Косово і останніх переговорів, які закінчувалися невдоволенням і принциповими позиціями. Вучич поки не зміг нормально пояснити своїм громадянам, що сталося, а от у “сербів”, які висловлюють свої думки чистою російською вже горить дупа від вчорашніх подій. Так само цікаво, як будуть розвиватися взаємовідносини між Сербією та ЄС, і яке місце тут буде відведене для московії”, – коментують у DeepState.

“Важливо, що у повідомленні ЄС йтиметься про необхідність застосування всіх договорів. Сподіваюся, що можна досягти деяких компромісів, але боюся, що ми можемо застрягти в тому, що давно мало бути підписано та застосовано”, — сказав Вучич.

“Ця пропозиція стосується громадян Косова та Сербії, тепер дипломи з різних країн не будуть проблемою для громадян. Крім того, скоротяться всі непотрібні бюрократичні проблеми, коли йдеться про торгівлю. Йдеться і про визнання паспортів громадян обох країн, це стосується і ID-карт, і автомобільних номерів, що дасть можливість громадянам безперешкодно подорожувати. Договір може призвести до значного економічного зрушення та прогресу між двома цими країнами”, — сказав Боррель.

Нагадаємо, офіційно Україна поки не визнала незалежність Косова, хоча паспорти, видані на цій території – визнає. 22 з 27 країн-членів Європейського Союзу (81%), а США, Великобританія і Канада підтримали незалежність Косова. На території 25-ти країн світу знаходяться посольства країни

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.