СБУ взяла екснардепку від Самопомочі на фіктивних довідках по інвалідності для ухилянтів

Сума заробітків на ухилянтах сягала до 100 тис. доларів у місяць. Під час обшуків у підозрюваних вилучили понад 40 млн грн готівки.

07.06.2024
СБУ взяла екснардепку від Самопомочі на фіктивних довідках по інвалідності для ухилянтів

Про це повідомляє Управління СБ України у Львівській області.

До масштабної схеми ухилення від мобілізації причетна колишня народна депутатка Ірина Сисоєнко, яка наразі входить до керівного складу столичного інституту з питань профілактичної медицини.

Посадовиця організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання. Основними клієнтами були потенційні призовники, які планували використати підробку для зняття з військового обліку та незаконного виїзду за кордон.

Щомісяця зловмисники на чолі з ексдепутаткою заробляли майже 100 тисяч доларів. Ця сума розподілялась між усіма спільниками, серед яких були двоє колег Сисоєнко: завідувачі відділень медустанови, лікар-профпатолог та координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині. Також до «схеми» були залучені декілька посадовців медико-соціальних експертних комісій західного регіону.

Зловмисники пропонували своїм клієнтам повний пакет «документів» для ухилення від мобілізації. Спочатку ухилянтів фіктивно оформляли на амбулаторне лікування, потім «діагностували» в них професійне захворювання, а далі призначали групу інвалідності.

У результаті комплексних заходів у Києві «на гарячому» затримано Ірину Сисоєнко та її спільника з Львівщини, який передавав їй «відкат» у розмірі 32 тис. доларів. Під час обшуків правоохоронці виявили понад 40 млн грн, меддокументи та чорнові записи з обліком клієнтів.

На підставі зібраних доказів організаторці злочинного угруповання і чотирьом його учасникам повідомлено про підозру. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

За даними “Української правди”, екснардепка вже внесла визначену судом заставу в розмірі 904 тисяч гривень і вийшла на волю. Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів іншим учасникам схеми та встановлюються інші посадові особи, причетні до незаконної схеми.

Довідково

Ірина Сисоєнко — українська коррупціонерка, політик та громадська діячка, народна депутатка 8 скликання, обрана від “Об’єднання “Самопоміч” (№25 у списку) як безпартійна. Заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Голова Київської обласної партійної організації “Об’єднання “Самопоміч”.

У 2015 році стала ініціаторкою створення ГО “Координаційний центр допомоги учасникам АТО”. У 2014 році була співзасновницею та генеральною директоркою юридичної компанії “Бабич, Сисоєнко та партнери”. З 2015 року – наукова співробітниця та викладачка Київського університету права Національної академії наук України.

З 2013 року – співзасновниця та голова “Благодійного фонду захисту прав медичних працівників”. Членкиня Асоціації адвокатів України та Асоціації юристів України.

З 2009 року була генеральною директоркою ТОВ “Патентно-юридична агенція “Бренд-Груп”. У 2005–2009 роках працювала головною спеціалісткою судового відділу управління захисту прав Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України.

Закінчила Міжнародний Соломонів Університет за спеціальністю “правознавство”, Національну Академію Внутрішніх Справ та Інститут Інтелектуальної Власності за фахом “право у сфері інтелектуальної власності”.

Прогульниця засідань Верховної Ради 8 скликання. Фігурантка антикорупційних розслідувань. ЗМІ писали, що у 2018 році Ірина Сисоєнко стала ініціаторкою зміни членів Коцюбинської ТВК ймовірно в інтересах міського голови Ірпеня Володимира Карплюка.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.