Садовий зважився на конфлікт з Міносвіти щодо дати початку року

Мер Львова Андрій Садовий відреагував на позицію освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, який зазначив, що рішення про початок навчального року 2024-2025 у школах міста з 19 серпня – незаконне, оскільки для цього не була видана відповідна постанова.

18.07.2024
Садовий зважився на конфлікт з Міносвіти щодо дати початку року

“Сумно читати обґрунтування освітнього омбудсмена про те, чому громади не можуть почати навчальний рік швидше ніж 1 вересня. Дуже багато документів, дуже багато рутини, дуже багато обмежень. Все це говорить лише про одне – наша освіта потребує змін. Якби ми у Львові орієнтувались на труднощі і не шукали можливостей, то тут не було би нічого. Буквально нічого”, – зазначив міський голова Львова.

Він додав, що у 2022 році не було закону, чи якогось акту, де б писало, що всі школи та театри мають стати прихистками для українців з інших регіонів, а міські автобуси можуть возити людей на кордон.

“Ніхто не сказав що робити, якщо твій сусід — країна-гній. Але була швидка реакція на велику війну. Це називається здоровий глузд. Якщо взимку ситуація з енергетикою, або опаленням погіршиться, школи відкриють свої двері для всіх, кому треба зігрітись, або зарядити свої пристрої. Навчальний процес буде перервано. Що тоді рекомендуватимуть люди, які знають всі закони та правила? ZOOM? Вибачте, але ні. На третьому році війни ми вже знаємо, що це так не працює”, – зауважив Садовий.

Саме тому навчання у Львові планують розпочати 19 серпня, а семестр триватиме до Різдва. Якщо ситуація буде кращою, аніж попередні прогнози, то термін канікул переглянуть та змінять.

“У час війни такі рішення має приймати той, хто несе відповідальність на місцях. Прошу міністра освіти дослухатись до цієї думки. Я розумію, що важко контролювати таку величезну структуру. Хочемо, щоб ви були нашими візіонерами та наставниками, а не комісарами.

P.S. Давайте тільки зараз не заходити в дискусію, що в серпні спека і всі діти по відпустках, бо в вересні теж бувають спекотні дні і заплановані відпустки. Це взагалі не аргумент. Ми живемо в часі війни і від рішень, які ми приймаємо сьогодні залежить наше “завтра”, – підсумував Андрій Садовий.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.