Про особливості визнання особи померлою в умовах воєнного стану

Що робити, якщо ваш родич загинув під час виконання бойових завдань, а його тіло залишилось на непідконтрольній території? Коли і за яких обставин можна звертатись до суду? Чим відрізняється судовий порядок оголошення особи померлою і встановлення факту смерті?

16.09.2022
Про особливості визнання особи померлою в умовах воєнного стану
Фото з відкритих джерел

Як відзначає адвокат Ярослав Жукровський, – особу може бути оголошено померлою протягом шести місяців від дня її вірогідної смерті. Мається на увазі, для прикладу, участь у бойових діях і підтверджені обставини смерті – свідчення побратимів чи фото докази.

У такому випадку подається до суду заява про визнання особи померлою за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи чи знаходженням її майна.

Заявником може бути близький родич військовослужбовців чи навіть військова частина. Суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати.

Важливо знати, що ті особи, які успадкують майно – не мають права його відчужувати – продавати чи дарувати – протягом п’яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв’язку з дня відкриття спадщини.

Коли ж йдеться про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території чи під час воєнних дій, то таку заяву може подати батьки або члени сім’ї загиблого до будь-якого місцевого суду. Такі справи розглядаються невідкладно. І ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню.

У зверненні до суду треба чітко вказати, який саме  факт заявник просить встановити та з якою метою, а також причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт. Це означає, що перед тим варто звернутись до органів ДРАЦС і отримати відмову у реєстрації смерті.

У справах про встановлення факту смерті чи оголошення особи померлою судовий збір не сплачується.

Про особливості та юридичні нюанси оголошення особи померлою та встановлення факту смерті дивіться у телепрограмі «Правові консультації з Ярославом Жукровським» на ТРК «перший західний». У студії –  суддя Червоноградського міського суду Львівської області Юлія Дем`яновська та адвокат Тетяна Потапова.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.