Про “12 з 20” або “а де інші 8 ракет?”

ППО — це не система, яка працює за такими ж KPI’ми, як і ваш менеджмент. Де чим більший відсоток — тим краще! А якщо 100% — то взагалі вогонь. Протиповітряна оборона — це система, яка ставить наступну ціль: «не дати влучити в ось цей, цей, той, а якщо вийде — ще і в той об’єкт».

02.01.2023
Про “12 з 20” або “а де інші 8 ракет?”
Фото: умовне

Зараз в Україні є дві основні групи об’єктів, які «закривають» ППО: критична інфраструктура і військові об’єкти. Іншими словами, те що дасть змогу вижити нам самим і не дати вижити оркам і гоблінам. Все. І якщо ракета не летить у критичний об’єкт, то її будуть збивати по залишковому принципу. А може і не будуть взагалі, адже ракети до систем ППО теж дуже дорогі, їх теж треба перезаряджати (на деякі йде кілька годин, щонайменше), а ворог може планувати наступну хвилю вже по якраз по критичних об’єктах. І хоч для нас це може звучати цинічно, але для ППО будинок у Протасовому Яру — це дуже низькопріоритетна задача/ціль у порівняні з ТЕЦ-3 або заводом Артем. Тому їм холоднокровно  свідомо приходиться приймати рішення у стилі «пропускаємо!». Це війна, тут нема простих і величних рішень.

А ще ППО не сильно динамічна система. Це я до того, що якщо ми закрили наглухо «ракетним щитом» наші ТЕЦ, АЕС та магістральні підстанції,  то це також за рахунок того, що менш прикритими є самі міста і квартали. І ППО не може за 5-10 хв перефокусуватися з одного району в інший. І не буде через причини, які я описав вище.

Тому, якщо у результаті атаки у нас, скажемо так, навіть не блимнуло світло, є гаряча вода і тепло, а на додаток ще й зростаючий рівень русофобії — все чудово, ППО зробило свою справу! Так, хтось зустріне новий рік під відкритим небом, а ще хтось… не зустріне взагалі. Це війна. Але прошув вас не поширювати зраду про «а 8 з 20 не збили, значить нам всім <далі по тексту>». Бо математика, як і економіка війни — це не про відсотки. Це про досягнення цілей. 

І ще: зараз буде хвиля повідомлень-атак від тисяч ботів (тобто ІПСО), які будуть писати філософські коментарі у стилі «хм, раніше при масованих ударах збивали 90%, а тепер при малому ударі збили лише 60%. Думаю, шановні українці, немає вже сечі терпіти ці пекельні борошна, де нас обманюють!!» Не ведіться на ці вкиди, ігноруйте, а якщо хтось з ваших близьких сильно перейнявся тими 60% — дайте їм лінк на цей пост.

Роман Равлюк

Джерело

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.