Поради щодо перепланування однокімнатної квартири: від задуму до реалізації

Перепланування квартири — це зміна її характеристик як об’єкта нерухомості, зміна розташування елементів конструкції з метою покращення комфорту проживання та зовнішнього вигляду житла.

16.08.2024
Поради щодо перепланування однокімнатної квартири: від задуму до реалізації

Правомірність таких дій має бути підтверджена законодавчо, щоб не порушувати норм безпеки та зберегти ліквідність. Перепланування однокімнатної квартири — це доволі складне завдання через обмеженість простору та в більшості випадків недостатню кількість вікон. Саме тому до цього процесу слід ставитися обережно та добре подумати над тим, який вигляд матиме в майбутньому житлова площа, чи буде доречним її новий образ.

Законодавчі аспекти перепланування квартири

Сфера права передбачає різні процеси щодо серйозних змін у конфігурації житлових приміщень. Вони пов’язані з ремонтними та будівельними етапами, що призводять до змін у помешканні. Стосовно перепланування квартири законодавство передбачає отримання дозволу на здійснення змін у початковому плані приміщення. Тут слід добре розуміти значення терміна «перепланування» та не плутати його з близькими за значенням словами. Цей процес передбачає:

  • переміщення дверних прорізів, перегородок, віконних блоків;
  • добудову балконів на перших поверхах;
  • зміни в розведенні комунікацій.

Під час перепланування внутрішній простір змінюється, проте зовнішній вигляд залишається незмінним. Процедура потребує ретельного планування та виконання реєстраційних дій, отримання відповідних документів, зокрема дозволів, й узаконення нового плану приміщення.

Основні закони та нормативні акти

Завдяки змінам, що були внесені до статті 100 ЖКУ, власники нерухомості були звільнені від узгодження робіт під час перепланування квартири в тих випадках, якщо дії не передбачають якихось втручань в інженерні мережі загального користування та опірні конструкції.

У статті 152 ЖКУ йдеться про те, що роботи зі зміни вигляду квартири, які не пов’язані з втручанням в інженерні мережі загального користування, й такі, які не порушують цілісності несучих конструкцій, не потребують отримання дозволу на перепланування.

Дозвільні документи та етапи їх отримання

Проте бувають певні дії, що потребують процедури узаконення перепланування квартири. Перед початком таких робіт слід отримати дозвіл від місцевих органів. Це може бути:

  • відділ містобудування;
  • житлово-комунальні служби;
  • інші відомства.

Для отримання дозволу треба подати новий проєкт і заповнену декларацію на отримання дозволу.

Процес легалізації перепланування квартири передбачає:

  • розроблення проєкту;
  • здавання об’єкта в експлуатацію;
  • оформлення нового технічного паспорта приміщення.

Власнику квартири слід звернутися до інженера БТІ, який почне розроблення технічної документації.

Види перепланування: вибір найбільш вдалого варіанта

Перепланування однокімнатної квартири можливе в різному вигляді. Усе залежить від того, яким людина хоче бачити в майбутньому своє приміщення та які потреби воно повинно охоплювати. Серед найпоширеніших варіантів перепланування можна виділити:

  • у двокімнатну квартиру;
  • в студію;
  • у дворівневу квартиру;
  • в житло з дитячою кімнатою та спальнею.

Розгляньмо кожен варіант докладніше, щоб визначити особливості, переваги та недоліки різних видів і вибрати найкращий.

Перепланування в двокімнатну квартиру

Такий запит популярний серед пар і сімей із дітьми. Якщо треба створити додаткове приміщення, то можна розділити одну кімнату на дві. Є різні способи втілення цієї ідеї:

  • встановлення перегородки;
  • побудова гіпсокартонних стін.

Головне — врахувати розміщення вікон і дверей, щоб не перекрити нічого. Асортимент сучасних матеріалів і технологічних рішень дає можливість створити капітальні та мобільні перегородки. Додатково можна використовувати гру кольорів, фактур, освітлення.

Серед основних переваг перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну можна назвати:

  • збільшення житлової площі;
  • покращення комфорту;
  • більше приватності.

Проте навіть незначні дії потребують фінансових вкладень, дотримання правил і норм.

Перепланування в студію

Багато людей вважає, що зробити квартиру-студію доволі просто. Достатньо знести внутрішні перегородки, за винятком стін ванної кімнати. Проте студія повинна бути не лише просторою, але й функціональною. У цьому випадку найголовніше — продумати вдалий і доречний дизайн.

Зонування простору слід спланувати таким чином, щоб кожна частина відповідала певній меті. Більшість дизайнерів вдало обігрує таке рішення меблями та додатковим декором із подвійною функцією. Студія — це гарний варіант для тих, хто планує жити сам. Вона дає відчуття простору та свободи в приміщенні.

Дворівнева квартира

Це ще один цікавий і сучасний варіант того, як зробити з однієї кімнати дві. Особливості такого перепланування полягають у тому, що будується не повноцінний другий поверх, а лише виокремлюється певна частина приміщення. Зазвичай для цього вибирають місце під розташування невеликої спальні-ліжка. Нижню частину можна використати під невелику гардеробну.

Перепланування з дитячою та спальнею

Такий варіант розглядають молоді сім’ї з дитиною, які хочуть виділити певний простір, оскільки однокімнатні квартири — це зазвичай обмежена кількість квадратних метрів. У такому випадку слід дуже прискіпливо продумати всі деталі, правильно розрахувати нюанси, освітлення. Краще звернутися по допомогу до спеціалістів, які допоможуть втілити ваші мрії та водночас зробити це максимально раціонально.

Практичні поради з перепланування

Перепланування однокімнатної квартири сьогодні можна вирішити найкращим чином. Це можливо завдяки асортименту матеріалів, дизайнерських рішень тощо. Серед практичних порад можна виокремити:

  • використання розсувних дверей;
  • МДФ-панелі та інші матеріали;
  • перегородки та ширми з гіпсокартону;
  • зонування за допомогою меблів і підлоги.

Розгляньмо докладніше вищезазначені поради. Це допоможе зрозуміти, наскільки вони можуть бути корисними та практичними.

Використання розсувних дверей

Такий тип дверей з’явився у 1960 році. Вони будуть ідеальними для невеликих приміщень, що потребують закритого простору і водночас хочеться використати кожен сантиметр вільної площі.

Двері стандартного типу під час відкривання потребують поряд вільного простору, що не завжди є в однокімнатних квартирах із переплануванням. Вибравши розсувні моделі, ви зможете розміщувати поряд меблі та без дискомфорту відчиняти двері.

МДФ-панелі й інші матеріали

Стінові МДФ-панелі — це популярний і сучасний спосіб, за допомогою якого можна оновити інтер’єр будь-якого приміщення. Декоративні панелі використовують у різних кольорах. Вони легко встановлюються, можуть бути використаними для всієї стіни й окремих ділянок.

Є й інші подібні матеріали, які можна ефективно використати для декорування й оформлення однокімнатної квартири під час її перепланування. Щоб підібрати найкраще рішення, слід проконсультуватися з відповідними спеціалістами.

Перегородки та ширми з гіпсокартону

Якщо ви шукаєте відповідь на запитання про те, як розділити кімнату на дві зони, то використання перегородок із гіпсокартону буде доволі вдалим рішенням. Такий матеріал слугуватиме повноцінною стіною, водночас потребуючи мінімум простору. Гіпсокартон можна використати як стаціонарну перегородку, так і напівмобільного типу, що за потреби пересуватиметься.

Зонування за допомогою меблів і підлоги

Якщо ви хочете внести зміни в планування однокімнатної квартири, проте не бажаєте чогось кардинального, то в такому випадку можна використовувати різне підлогове покриття та правильно підібрані меблі. Таким чином в одній кімнаті ви зможете виокремити різні частини.

Не знаєте, як розділити кімнату на дві зони? У такому випадку слід звернутися до професійних дизайнерів. Вони запропонують кілька варіантів рішень, серед яких ви неодмінно знайдете потрібний.

Дизайн і планування

В однокімнатній квартирі можна зробити різне планування, залежно від індивідуальних потреб. Наприклад, можна:

  • спланувати вітальню з кухнею;
  • обладнати робочий кабінет у спальні.

У кожної людини свої запити, відповідно до них вибирають різні проєкти.

Планування вітальні з кухнею

Такий варіант доволі поширений. Доволі просте рішення поєднання таких кімнат, адже вони співзалежні та навіть у чомусь схожі. Зазвичай на кухні ставлять відповідні меблі — стіл, стільці, іноді й невеликий диванчик. Таким чином кімнату можна використовувати як для прийому їжі, так і для того, щоб приймати гостей.

Робочий кабінет у спальні

Ці дві зони доволі часто об’єднують, оскільки це цілком логічно. Зазвичай таке питання вирішується просто: у спальні виділяється невеликий куточок для робочого столу, стільця, невеличкої тумби чи шафи. Таким чином у вас є повноцінна спальня та місце, де ви можете вирішувати свої робочі завдання.

Важливі моменти перед початком перепланування

Розпочинати процес перепланування однокімнатної квартири потрібно неквапливо. Вам слід добре підготуватися до цього процесу, а саме:

  • оцінити технічний стан квартири;
  • розробити детальний план.

Такі етапи допоможуть правильно підготуватися та зробити все якнайкраще.

Оцінювання технічного стану квартири

Спершу треба добре оглянути приміщення. Найкраще робити перепланування в новобудовах. Так, наприклад, можна придбати однокімнатну квартиру в ЖК “Містечко Підзамче. Брама” та надалі перепланувати її у двокімнатну. Відсутність попереднього ремонту забезпечує можливість якнайкраще все зробити. Сучасні площі однокімнатних квартир мають більшу квадратуру, а отже, є більше варіантів.

Розроблення детального плану

Проєкт майбутнього ремонту перепланування — це важливий момент, який слід детально та скрупульозно розробити, продумавши всі дрібниці. Від того, як він буде намальований, залежить кінцевий результат. Тому краще звернутися до відповідних фахівців, розказати їм про свої побажання. Вони вміло об’єднають ваші запити з ефективними та сучасними рішеннями.

Вартість перепланування: на що розраховувати

Питання фінансів для виконання відповідних робіт не є чітко визначеним, адже все залежить від різноманітних факторів:

  • обсягу робіт;
  • матеріалів;
  • інших моментів.

Вартість кожного такого проєкту розраховується індивідуально. Комусь вистачить економваріанта і половину робіт він може виконати самостійно. А хтось планує серйозний обсяг робіт і не хоче заощаджувати на матеріалах.

Огляд вартості матеріалів і робіт

Основна частина всіх витрат під час перепланування однокімнатної квартири припадає саме на матеріали та відповідних спеціалістів. Якщо ви не маєте досвіду в будівництві та ремонті, самостійно цим краще не займатися — довірте роботу професіоналам.

Щодо матеріалів, то сьогодні асортимент пропонує безліч різноманітних варіантів для розв’язання різних питань. Ви можете вибрати більш економічні, середнього класу чи дорожчі. Усе залежить від того, яку суму ви готові витратити на створення житла своєї мрії.

Поширені помилки та як їх уникнути

Відсутність досвіду в цій справі та нерозуміння деяких аспектів призводить до того, що люди можуть припускатися певних помилок. Серед найпоширеніших:

  • робити кімнату надто складної форми;
  • не думати про зонування однокімнатної квартири;
  • легковажно ставитися до будівельних матеріалів;
  • забути про важливість електрики.

Саме тому можна скористатися допомогою архітекторів, дизайнерів, які знаються на всіх деталях і розуміють їх важливість. Адже перепланувати однокімнатну квартиру, на перший погляд, легко, однак саме обмеженість простору та потреба в його максимально функціональному використанні можуть зумовити низку проблем для власників.

Джерело: Корпорація Нерухомості РІЕЛ

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.