Помер провідний український діяч в Польщі та історик Олександр Колянчук

Його не стало на 91-му році життя.

08.05.2023
Помер провідний український діяч в Польщі та історик Олександр Колянчук
Фото: Олександр Колянчук

Про це 7 травня повідомила пресслужба “Українського Народного дому”.

“На 91 році життя, помер легендарний перемишлянин, неперевершений авторитет у ділянці привертання пам’яті про воїнів УНР і УГА, яких доля на початку ХХ ст. тривало сплела історію Польщі та України – доктор Олександр Колянчук. Прекрасна, хороша, тепла Людина, винятковий співбесідник із незбагненними знаннями, член української громади у Польщі, прихильник Народного дому у Перемишлі та постійний відвідувач організованих у ньому заходів”, – йдеться у повідомленні. 

Олександр Колянчук народився 2 квітня 1932 р. на Холмщині звідки був виселений у 1947 р. на північну Польщу. Протягом усього свого життя був активним діячем українських організацій у Польщі. Був членом головної управи Українського Суспільно-Культурного Товариства (1971-1973), членом Об’єднання українців у Польщі, в тому числі головної ради ОУП (1996-2001), а також заступником голови Південно-Східного наукового інституту в Перемишлі. Працював також у журналістській сфері, зокрема для українських передач польського радіо та газети Наше слово. 

“Завдяки його копіткій, невтомній дослідницькій та просвітницькій роботі українська громада у Польщі змогла пізнати неймовірно важливу картину з історії українського визвольного руху та долі його очільників, які в настілок невдачі договору Пілсудський-Петлюра опинилися на території ІІ Речи посполитої, далеко від рідного дому. За його ініціативою та сприянням у 2015 р. відбувся з’їзд дітей і онуків воїнів армії УНР у Народному домі в Перемишлі”, – розповідають в “Українському народному домі”. 

Завдяки його послідовній, тяжкій роботі віднайдено і врятовано цвинтарі та окремі могили Петлюрівців у Польщі. Доктор Колянчук є автором численних статей, упорядником історичних матеріалів. Його книжки: “Українська військова еміграція в Польщі 1920—1939 рр.”, “Umarli, aby zmartwychwstała Ukraina: miejsca pamięci Ukraińców — uczestników walk niepodległościowych w latach 1917—1921 w Polsce”, “За нашу і вашу свободу. Учасники українських визвольних змагань 1917–1921 рр. Місця пам’яті в Польщі. Довідник” , “Ukraińscy emigranci polityczni w życiu naukowym, kulturalnym, społecznym i gospodarczym II RP” – є неоціненним, унікальним науковим надбанням історії українсько-польських відносин.

Doctor honoris causa Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки. Лауреат багатьох нагород, зокрема ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня, Відзнаки Президента України — ювілейна медаль “25 років незалежності України”, Офіцерського хреста Ордену Відродження Польщі, Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка, премії “Сторож пам’яті” Українського історичного товариства у Польщі.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.