Останньому з могікан сикстету “Медікуса”, легендарному музиканту 4 грудня сповнилося передювілейних 84

Володимир Кіт: ”Кожен музикант ”Медікуса” в 1960–их мав таку популярність у Львові, як ”Бітлз” у Ліверпулі: нас усі знали і любили. Й досі, йдучи Львовом, не раз чую, хтось зі старшого покоління скаже: ”Ось це пішов трубач Хоми!” Дякую, що пам’ятаєте!”

04.12.2023
Останньому з могікан сикстету “Медікуса”, легендарному музиканту 4 грудня сповнилося передювілейних 84

Ще досі у строю, грає на різних імпрезах та в ресторані. І слава Богові! Нехай наступний рік, Володимире Івановичу, принесе щастя вам і рідній Україні, буде мирним і переможним!

Окрім музичної популярності, мистецький патріарх закінчив фармацевтичний факультет Львівського медінституту. Не кожен знає, що саме він винайшов у кінці 1960-их димексид (розчин, що знеболює, знімає запалення і знезаражує), нині подивився його вартість (середня ціна у Львові 74.34 – 153.70 грн!).

Починалося з копійок, а яке помічне. Скільки на ньому заробила фармацевтична галузь, яка би мала платити авторові роялті! Совєти виплатили одноразову премію, і всьо!

Коли в далеких 1940–1950–их роках світом стрімко облетів кінофільм ”Серенада сонячної долини”, до стрічки якої чудові композиції написав американський кінокомпозитор Гаррі Уоррен, а зіграв їх оркестр Гленна Міллера, студентський музичний Львів і гадки не мав, що у галицькій столиці незабаром звучатимуть прекрасні імпровізовані джазові мелодії. Піонером національного джазу, в якому звучав український мелос, став Ігор Хома. 1955 року він мав свій джазовий квінтет, а 1957–го створив ансамбль ”Ритм”. Джазмени починали джазувати в польській школі, навпроти політехніки. В кінці 1950–их і на початку 1960–их років рідкісні концерти ”Ритму” у Львові завжди проходили з аншлагами, ведучим усіх програм джаз–бенду був студент театральної студії при театрі імені Марії Заньковецької Богдан Ступка. Разом з Ігорем Хомою (фортепіано) біля витоків українського джазу стояв львівський трубач Володимир Кіт. 1960 року з колективом ”Ритм” вони обидва, а також Олег Хома (ударні), Роман Гумецький (контрабас), Орест Довганик (саксофон) були єдиними представниками України на Першому всесоюзному джазовому фестивалі в радянському союзі (Тарту, Естонія), де співали українську пісню ”На трамвайній зупинці” Анатолія Кос–Анатольського і Ростислава Братуня, яка відразу ж стала хітом. Ігор Хома формував і розвивав імпровізаційний джаз, орієнтований на український мелос.

Він мав велику відвагу пропагувати джаз тоді, коли радянська система намагалася знищити у мистецтві все неординарне, особливо те, що було з виразним національним акцентом. 1966 року ”Ритм” перейменовується у джаз–оркестр ”Медікус” (”Медики” — з латинської) і стає самодіяльним колективом Львівського медінституту, а згодом переростає у вокально–інструментальний ансамбль, проте з джазовим нахилом. ”Медікус” брав участь у таких джазових фестивалях, як: ”Юність–1973” (Дніпропетровськ), де здобув II премію, ”Джаз над Одером –1972” (Вроцлав), ”Меморіал Кшиштофа Комеди–1977” (Варшава). Львівська студія телебачення за композиціями Ігоря Хоми створила перший український музичний фільм ”Залицяльники” (автори сценарію Роман Олексів і Мирослав Скочиляс, 1968). У 1975 і 1976 роках ”Медікус” записав платівки на фірмі ”Мелодія”, а також зробив записи на студіях ”Радіо Варшава”, ”Радіо Берлін”, ”Радіо Вроцлав”. Статті про українську культову групу з медінституту з’являлися в багатьох поважних європейських виданнях. Музиканти ”Медікуса”, які виступали і на всіх офіційних заходах, і просто грали для свого задоволення на танцях, мали неймовірну популярність.

… До слова

Кіт Володимир Іванович (04. 12. 1939, м. Львів) — український музикант, один з піонерів національного джазу. Закінчив Львівське музичне училище за класом фагота (1964), Львівський медичний інститут (1971). Грав у колективах під керуванням Ігоря Хоми: квінтеті (1955–1957), оркестрі ”Ритм” (1957–1966), ансамблі ”Медікус” (1966–1971). З 1961 періодично виступав зі своїм квартетом в кафе ”Веселка”. Артист естрадно–молодіжного оркестру Гарнізонного клубу Управління внутрішніх справ (1960–1962), молодіжного джаз–оркестру Станіславської обласної філармонії (1962), естрадних оркестрів Львівського Будинку культури зв’язку (1963–1964), Мордовського музично–драматичного театру (1964–1965), Львівського Будинку культури енергетиків (1965–1966). З 1967 до 1996 грав у різних ресторанних ансамблях, у тому числі в Львівському об’єднанні музичних ансамблів (1974–1991). У 1971–1975 — музичний керівник ВІА ”Арніка” Львівського обласного аптекоуправління. Живе і працює у Львові.

Михайло Маслій

Джерело

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.