На Тернопільщині виявили рідкісну комаху з Червоної книги

4 листопада у місті Заліщики у житловому приміщенні на кухні, під час просушування суцвіть календули, було знайдено рідкісну муху, занесену до Червоної книги України.

10.11.2023
На Тернопільщині виявили рідкісну комаху з Червоної книги

Про це повідомили на Facebook-сторінці НПП “Дністровський каньйон”.

“Для уточнення видової назви теперішньої мухи, ми звернулись до ентомолога, фахівця з мух-осетниць Валерія Корнєєва, доктора біологічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України.
Знайдений вид комахи зветься Tephritis praecox (Loew, 1844), відомий як фітофаг, що розвивається переважно в Середземномор’ї у суцвіттях календули ̶ лікарської рослини, яку використовують як протизапальний засіб та засіб для загоєння ран, а також як спеції“, – йдеться у повідомленні.

Зі слів ентомолога, ці мухи поширюються з лікарською сировиною календули. До останнього часу цей вид комахи в Україні був відомий тільки з Криму. Тому знахідка виду на Тернопільщині становить значний науковий інтерес. Вона вказує або на новітнє поширення виду на північ або на недостатнє вивчення виду.

“Отож, навіть у себе вдома, проявивши пильність, можна здійснити нові відкриття”, – підсумували у дописі.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.