На Тернопільщині помер один з лідерів дисидентського руху Дем’ян Чернець

Багаторічний голова Тернопільської обласної організації товариства політв’язнів та репресованих Дем’ян Чернець помер у віці 80 років.

20.06.2024
На Тернопільщині помер один з лідерів дисидентського руху Дем’ян Чернець

Про це повідомляє “Суспільне”.

“Він був патріотом, політв’язнем, його родина була виселена за співпрацю із визвольним рухом. Він завжди вчасно приходив на зустрічі, завжди все виконував, переживав за людей, які були в його організації. Нещодавно ходили до нього на ювілей“, — розповів громадсько-політичний діяч Євген Філь.

Чоловік народився 6 квітня 1944 року в селі Деренівка. У 1961 році закінчив Теребовлянську середню школу № 1. У 1967 році закінчив Львівський політехнічний інститут і отримав спеціальність інженера-будівельника.

Після арешту батька Івана Чернеця всю сім’ю виселили на спецпоселення. Сім’я перебувала на спецпоселенні з 6 вересня 1949 року до 25 березня 1957 року.

У 1970—1972 роках Дем’ян Чернець служив у лавах радянської армії. Брав участь у проєктуванні спорудженні санаторію “Медобори”.

З 1991 року він член Народного Руху України, ради Конгресу української інтелігенції, ради Тернопільського обласного товариства “Меморіал”, від 2003 — член комісії Тернопільської обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих. Від 2019 року учасник ініціативи “Захист України”. Від 11 червня 2019 року член регіональної комісії з реабілітації у Тернопільській області.

Дем’ян Чернець займався пошуком документів і місць загибелі жертв політичних репресій, їхнім перепохованням, встановленням пам’ятників і пам’ятних знаків борцям за волю України.

За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю нагороджений орден “За заслуги” ІІІ ступеня, також чоловік отримав статус борця за незалежність України у 20 столітті.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.