“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?

ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.

20.09.2024
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
Колишній курсант Академії Сагайдачного Олександр Попович біля приміщення Верховної Ради України, де проходять засідання ТСК

Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону у відповіді на наш запит повідомила, що кримінальне провадження проти колишнього курсанта Академії сухопутних військ Олександра Поповича було відкрито за зверненням парламентської Тимчасової слідчої комісії з розслідування порушень прав військовослужбовців. Сталось це ще 18 квітня 2024 року за статтею 426-1 Кримінального кодексу України і досі розслідується ТУ ДБР у Львівській області.

Колишньому курсанту інкримінується перевищення влади і службових повноважень в умовах воєнного стану. Раніше повідомлялося, що він знущався над своїми співслужбовцями, використовуючи електрошокер та вимагаючи гроші. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Через дев’ять днів після відкриття кримінального провадження курсант Попович був відрахований з навчального закладу через недисциплінованість та переведений у бойову 67 механізовану бригаду. Після цього колишній курсант у власних соціальних мережах та ЗМІ розпочав проти Академії сухопутних військ дискредитаційну кампанію, складовою якої було начебто несправедливе відрахування з навчального закладу. Цю кампанію активно підтримували голова ТСК та її заступниця народні депутатки Анна Скороход та Юлія Яцик. А вже 3 червня Попович повідомив, що працює експертом у парламентській ТСК, за зверненням якої проти нього і було відкрито кримінальне провадження.

Відповідь Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону на інформаційний запит

Відповідь Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону на інформаційний запит

Як повідомили у відповіді на наш запит в Академії сухопутних військ, за п’ять місяців від дати відкриття проти Поповича кримінального провадження правоохоронні органи жодного разу не зверталися до навчального закладу щодо надання документів чи залучення потерпілих або виклику свідків. Це може свідчити про те, що жодного розслідування даного провадження не ведеться.

Водночас, в іншому кримінальному провадженні, проти колишнього командира Поповича – майора Артура Антоніва, яке теж з 18 квітня, як і провадження щодо Поповича, розслідувалося за ініціативою ТСК, за інформацією з Академії, правоохоронні органи здійснили шість викликів та допитали 65 курсантів. До речі, кримінальне провадження проти офіцера теж було відкрито за статтею 426-1 Кримінального кодексу України, його підозрювали у побитті та приниженні курсантів.

Фото ДБР із затримання майора Антоніва

6 червня, фактично у той же час, коли Попович почав працювати у ТСК, майора Антоніва затримали на фронті, де він перебував зі своїм підрозділом (після відкриття провадження його, як і Поповича, перевели з Академії до 67 механізованої бригади). Згодом офіцеру обрали запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю сплати 908 тис грн застави. А вже через три місяці, 6 вересня, ДБР повідомило, що розслідування щодо Антоніва завершено і матеріали справи передано до суду.

Парламентська ТСК на своїх засіданнях регулярно порушувала питання перед представниками правоохоронних органів щодо стану розслідування кримінального провадження проти Антоніва, однак жодного разу не поцікавилася результатами розслідування у кримінальному провадженні, відкритого проти Поповича, який фактично працював у складі парламентської комісії. А сам Попович, звинувачуючи Академію у начебто незаконності свого відрахування, жодного разу не повідомив про кримінальне провадження, після відкриття якого він і був виключений з числа курсантів військової академії.

На наш запит щодо можливого стороннього впливу на ДБР, яке у двох ідентичних кримінальних провадженнях обрало протилежну тактику, Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону повідомила, що «матеріали про це до них не надходили».

Скрін сторінки у Фейсбуці Запорізького інтернет-видання IPnews з писиланням на матеріал про знайомство і відносини депутатки Яцик з посадовою особою ДБР Гаврилюком

Разом з тим, запорізьке видання IPnews публікувало матеріал із фото спільного відпочинку на морі кілька років тому депутатки Юлії Яцик із колишнім директором Територіального управління ДБР у місті Мелітополі Ігорем Гаврилюком.  Згодом цей матеріал був видалений, однак посилання на нього залишилось у соціальних мережах.  Цікаво, що Гаврилюк після окупації росіянами Запорізької області став заступником директора ДБР у місті Львові. Тобто розслідування кримінальних проваджень проти Антоніва та Поповича здійснювало відомство, у якому на керівний посаді працює давній знайомий депутатки.

Упродовж кількох місяців парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідувань порушень прав військовослужбовців звинувачує Академію сухопутних військ не лише у правопорушеннях, які нібито відбулися у підрозділі, де служили майор Антонів та курсант Попович, а й інших численних зловживаннях. У самій Академії неодноразово заявляли, що готові надавати повне сприяння в об’єктивному розслідуванні кримінальних проваджень та справедливому покаранні колишніх представників навчального закладу. Водночас, і адміністрація, і колектив Академії закликали зупинити системну дискредитаційну кампанію, яку проводили окремі члени та експерти ТСК проти навчального закладу.

На захист репутації Академії виступили депутати Львівської міської та обласної рад, а також громадськість, які заявляли, що необґрунтовані звинувачення з боку окремих членів ТСК на адресу військового вишу шкодять Збройним силам на працюють на руку росії.

Юлія Яцик, Петро Волощенко та Анна Скороход.

Найактивнішими учасниками кампанії проти Академії, окрім відрахованого за недисциплінованість курсанта Олександра Поповича, виступають голова ТСК Анна Скороход та її заступниця Юлія Яцик, яких неодноразово викривали у симпатіях до «руського міра» та роботу на російську проп аганду. Своє справжнє ставлення до військового керівництва держави Яцик нещодавно озвучила під час одного з засідань ТСК, заявивши, що у Головнокомандувача та начальника Генерального штабу Збройних сил України начебто є «статеві проблеми».  У медіа також повідомлялося про те, що окупанти, на превеликий подив місцевих мешканців, охороняють будинок Юлії Яцик у її рідній Василівці, яка нині є тимчасово окупованою територією Запорізької області.

Раніше, політичний експерт Тарас Завгородній заявляв, що депутатки із «сумнівною репутацією» Яцик і Скороход дискредитують українське військове командування.  А після образи честі і гідності командування Збройних сил з боку Яцик політичний експерт Олександр Кочетков закликав Генерального прокурора та СБУ обмежити для нардепки доступ до чутливої інформації, оскільки вона її використовує у пропагандистських цілях.

Учасником дискредитаційної кампанії проти академії виступив ще один експерт зі складу парламентської ТСК, медик за освітою, хокеїст та мандрівник, а також псевдовійськовий та військовий експерт Петро Волощенко, що товаришував з державним зрадником Іллею Кивою, і якого військовослужбовець Дмитро Лінько називав «аферистом».

Цікаво, що раніше обидві народні депутатки, а Яцик і нині, робили спроби втертись у довіру до колишнього Головнокомандувача, який зараз очолює дипломатичне представництво України у Великобританії, Валерія Залужного.

Ірина Мадрик

Коментарі

09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.