На Рівненщині випадково виявили оригінали гравюр члена ОУН Ніла Хасевича

На горищі старенького будинку в селі Розваж виявлено згорток з оригінальними гравюрами українського художника і члена ОУН-УПА Ніла Хасевича, датовані 1949 роком.

08.09.2022
На Рівненщині випадково виявили оригінали гравюр члена ОУН Ніла Хасевича
Фото: Суспільне

Про це 7 вересня розповів історик і мистецтвознавець Микола Бендюк у своєму Facebook.

Зазначається, що хату з таким безцінним культурним скарбом він придбав нещодавно, а гравюри Хасевича побачив випадково, коли з другом Олександром Гребенюком зайнявся наведенням порядку в будівлі.

Бендюк звернувся до колег за консультацією щодо дивовижної знахідки, і з’ясувалося, що за документами повстанець Олександр Домащук, який швидше за все і володів раніше цим будинком – був заарештований органами МДБ в 1948 році і був засуджений на 25 років позбавлення волі, а також отримав ще 5 років поселення без прав. Так, у 1949-му боєць УПА вже був у в’язниці.

“Мабуть ситуація склалась таким чином, що після арешту Домащука повстанці вирішили що емгебісти вже не підуть до хати де залишилася дружина і син Антон. Тому вони й заховали документи на горищі, тим більше що, мабуть, під хатою була криївка. Зараз активно досліджую це питання”, – йдеться в публікації.

Про дивовижну знахідку – 50 гравюр Ніла Хасевича, що знаходилися в сумці на горищі будинку – вийшов сюжет на “Суспільне”.

У ньому історик пояснює, що повстанець Домащук займався розповсюдженням агіток з гравюрами Хасевича “За Українську самостійну соборну державу”, але частину з них був змушений сховати.

“Останній керівник СБ ОУН Острозького району був арештований і розстріляний НКВС у 1950 році і на той час вже було небезпечно розповсюджувати ці агітки. Тож Домащук заховав їх під стріхою”, – пояснює Бендюк.

Мистецтвознавець додав, що знайдені дереворити нині знаходяться на реставрації. Пізніше він хоче передати їх українським музеям.

“Автентичні гравюри, які в інтернеті дуже дорого коштують, ми по одній роздамо всім державним музеям, в їхні колекції, щоб вони мали у себе оригінали”, – говорить Бендюк.

Він також захоплюється майстерністю художника-повстанця: “настільки тонка робота, що я, поки не потримав ці гравюри, не розумів, наскільки сильним гравером був Ніл Хасевич. Коли розглядаєш, то бачиш найтонші рисочки, які він робив”.

Ніл Хасевич (25 листопада 1905 – 4 березня 1952) – український художник, графік, активний громадський і політичний діяч, член ОУН і УГВР. Лицар Срібного Хреста Заслуги та медалі “За боротьбу в особливо важких умовах”. Мав такі псевдоніми: Бей-Зот, Левко, Рибалка, 333, Старий, Джміль.

На початку 1990-х років СБУ у Волинській області передала добірку оригіналів дереворитів Ніла Хасевича, що збереглися в архівах, до обласного краєзнавчого музею у Луцьку.

Пізніше, в 2008-му, СБУ передала на постійне зберігання в Меморіальний комплекс “Національний музей історії України у Другій світовій війні” 103 оригінали його гравюр і дерев’яне кліше для їх виготовлення, що зберігаються в сховищах КДБ.

Про долю Ніла Хасевича знято фільм Михайла Ткачука “Здобути або не бути”.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.