На Львівщині працює низка програм, спрямованих на підтримку захисників та їхніх родин

Очільник області Максим Козицький розповів докладніше про ці програми.

14.02.2024
На Львівщині працює низка програм, спрямованих на підтримку захисників та їхніх родин

«Підтримка воїнів та їхніх родин – наш пріоритет. Таку підтримку ми передбачаємо в обласних програмах, які діяли раніше, а також запроваджуємо нові – як от здешевлення кредитів на житло та підтримка волонтерських організацій на закупівлю товарів для потреб оборони України», – зазначив  Козицький.

Програма компенсації відсоткової ставки за іпотечними кредитами окремих категорій громадян у Львівській області на 2024-2027 роки.

Вона передбачає здешевлення кредитів на придбання житла, взятих в межах державної програми «єОселя». Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, силовиків, ветеранів війни та членів їхніх сімей з обласного бюджету додатково компенсують частину процентної ставки у розмірі 3% річних.

Цільові категорії:

1 категорія, якій відсоткову ставку знижують з 3% до 0% річних:

  • військовослужбовці ЗСУ за контрактом;
  • працівники СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонслужби, УДО та Держспецзв’язку, Держспецтрансслужби, ДСНС;
  • співробітники Служби судової охорони;
  • поліцейські та члени їхніх сімей.

2 категорія, якій відсоткову ставку знижують з 7% до 4% річних:

  • ветерани війни та члени їхніх сімей, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих ветеранів війни, а також загиблих Захисників і Захисниць України.

Обсяг фінансування на цей рік – 15 млн грн обласного бюджету.

Для участі у Програмі необхідно звернутись до банків-партнерів: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк.

Програма підвищення конкурентоспроможності Львівської області на 2021 – 2025 роки.

– Підтримка підприємницької ініціативи учасників АТО (ООС), ветеранів війни та їхніх сімей – надання додаткової грантової підтримки для учасників АТО (ООС), ветеранів війни та їхніх сімей в розмірі 30% від суми гранту, отриманого в межах державної програми «Єробота» в компоненті «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» або надання гранту у розмірі 250 тис. грн на започаткування власної справи чи розвитку підприємницької діяльності.

Обсяг фінансування: 10 млн грн з обласного бюджету на 2024 рік.

– Ваучерна підтримка бізнесу ветеранів та членів їхніх сімей – надання ваучерів на консалтингові послуги, маркетингових ваучерів та ваучерів на сертифікацію продукції, ваучерів на участь в закордонних виставково-ярмаркових заходах для учасників АТО (ООС), ветеранів війни та членів їхніх сімей на суму не більше 100 тис. грн.

Обсяг фінансування: 2 млн грн з обласного бюджету на 2024 рік.

Для отримання фінансової підтримки необхідно звернутись у департамент економічної політики Львівської ОВА.

– Підтримка волонтерських організацій на закупівлю товарів для потреб захисників та захисниць України – надання безповоротної фінансової допомоги для волонтерських організацій, які закуповують товари для потреб захисників і захисниць України у розмірі 50% (від 100 до 300 тис. грн) від загальної суми, яка не може перевищувати 600 тис. грн.

Обсяг фінансування: 5 млн грн з обласного бюджету на 2024 рік.

Для отримання фінансової підтримки необхідно звернутись у департамент економічної політики Львівської ОВА.

Комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021-2025 роки

В межах програми передбачили надання пільгових кредитів суб’єктам підприємництва, серед засновників яких є учасники бойових дій. Пільгові кредити надають на платній та зворотній основі під 3% річних в розмірі, що не перевищує 700 тис. грн, терміном до 5 років.

Фінансову підтримку надають на покриття виробничих витрат, пов’язаних з виробництвом сільськогосподарської продукції, придбання основних засобів, біологічних активів (саджанці плодово-ягідних культур, поголів’я сільськогосподарських тварин) відповідно до сформованого суб’єктом підприємництва бізнес-плану.

Право на її отримання мають мікро-, малі та середні суб’єкти підприємництва – юридичні особи або фізичні особи – підприємці, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції та засновником (одним із засновників) яких є учасник бойових дій.

Обсяг фінансування на 2024 рік – 5 млн грн з обласного бюджету.

Заявку необхідно подавати до Обласного фонду індивідуального житлового будівництва на селі.

Комплексна програма соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС), бійців-добровольців АТО, Захисників та Захисниць України, членів їхніх сімей, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021- 2025 роки

У межах програми передбачили підтримку Захисників та Захисниць, а також членів їхніх родин за такими напрямами:

1) Надання адресної допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю війни І, ІІ, ІІІ груп з числа осіб, які брали участь у Революції Гідності, АТО (ООС).

2) Забезпечення матеріальної підтримки родин загиблих Захисників чи Захисниць України, ветеранів війни та учасників Революції Гідності.

3) Надання і виплата одноразової грошової допомоги на встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих Захисників та Захисниць України, ветеранів війни, бійців-добровольців АТО, постраждалих учасників Революції Гідності.

Обсяг фінансування на 2024 рік – 31,8 млн грн з обласного бюджету.

Для отримання допомоги Захисники та члени їхніх родин повинні звернутись до територіальних підрозділів соціального захисту населення.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.