На Львівщині майже сто людей обстежились на наявність гепатитів В і С

Щороку 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

31.07.2024
На Львівщині майже сто людей обстежились на наявність гепатитів В і С

Львівська ОВА разом з державною установою «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» організували для жителів Львівщини можливість пройти обстеження на вірусні гепатити В і С, отримати консультацію лікаря-інфекціоніста, провакцинуватися, пройти майстерклас з антисептичної обробки рук, використання бар’єрної контрацепції, отримати консультацію з безпечної краси та стоматології, виміряти артеріальний тиск, отримати консультацію з індивідуального Календаря профілактичних щеплень.

В межах акції на наявність гепатиту у Львівській області обстежилися майже сто людей.

Цьогоріч Всесвітній день боротьби з гепатитами провели під гаслом «Гепатит не чекає» – в розумінні, що не для всіх видів гепатитів характерні явні симптоми, які спонукають людину звернутися до лікаря. Згідно з даними ВООЗ, 5% людей потенційно інфіковані вірусом гепатиту С і 1,5% інфіковані вірусом гепатиту В – ці два види є найбільш розповсюдженими. Поки людина не знає про свій діагноз, вона може стати джерелом інфекції для інших”, – йдеться у повідомленні.

За оцінками українських епідеміологів, рівень захворюваності на вірусні гепатити в Україні щорічно стабільно становить 7-9% від кількості загального населення країни.

Як дізнатися про наявність захворювання? Щоб вчасно виявити хворобу, потрібно тестуватись:

  • безкоштовно у свого сімейного лікаря;
  • в пунктах тестувань на гепатити;
  • тривалість виконання тесту – 10 хвилин;
  • при позитивному результаті тесту слід звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога.

«Одне з ускладнень захворювання – цироз печінки і гепатоцелюлярний рак печінки. Для того щоб припинити поширення вірусу у суспільстві, люди повинні використовувати виключно одноразовий медичний інструментарій. Ніколи «на око» ми не визначимо інфікована людина чи ні, а з використанням профілактичних заходів можемо вберегти здоров’я. Тому, зробивши 3 дози щеплення, людина буде все життя захищена від вірусного гепатиту В», – наголосила головна державна санітарна лікарка Львівської області Наталія Іванченко.

Щоб не заразитись вірусом гепатиту:

  • Не користуйтеся чужими предметами особистої гігієни – зубними щітками, бритвами, пилочками для нігтів тощо.
  • Уникайте випадкових статевих контактів, обов’язково використовуйте презервативи.
  • При проведенні татуювання, пірсингу або манікюру (педикюру) у косметичних салонах звертайте увагу, чи виконує майстер обов’язкову обробку рук антисептиком, чи працює він в одноразових рукавичках.
  • Для всіх маніпуляцій має використовуватись одноразовий або стерильний багаторазовий інструментарій.
  • Дітей вакцинують проти вірусного гепатиту В в першу добу життя відповідно до календаря профілактичних щеплень безкоштовно.

У дорослому віці робити щеплення рекомендують насамперед людям, які входять в групу ризику: медичні працівники; пацієнти, які перебувають на гемодіалізі; поціновувачі пірсингу і татуажу; особи, члени родини яких є носіями вірусного гепатиту В; споживачі ін‘єкційних наркотиків та ін.

Вакцинацію для дорослих проводять в комунальних медичних закладах або в приватних клініках.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.