На Хмельниччині суд зобов’язав УПЦ МП звільнити старовинну церкву

Суд зобов’язав УПЦ МП звільнити територію Миколаївського храму в Кам’янці-Подільському.

06.07.2023
На Хмельниччині суд зобов’язав УПЦ МП звільнити старовинну церкву

Як повідомляє, “ХМ-Інсайд” це сталось після того, як директор заповідника, якому належить храм, скасував договір користування з релігійною громадою, на підставі якого у церкві проводили богослужіння.

Релігійна організація зобов’язана покинути храм із дзвіницею, яка є пам’яткою архітектури XIV століття і належить заповіднику.

Миколаївська церква з дзвіницею, загальною площею 97,1 квадратного метра,  належить заповіднику “Кам`янець” на речовому праві оперативного управління.

Тривалий час релігійна організація УПЦ (мп) користувалась храмом безоплатно. 20 лютого 2023 року генеральний директор Національного історико-архітектурного заповідника „Кам`янець” надіслав на адресу Свято-Миколаївської парафії УПЦ (мп) лист про те, що заповідник утримується від продовження дії типового договору. При цьому посилався на рішення РНБО “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та (інших обмежувальних заходів (санкцій)” та Висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв`язку з московським патріархатом.

Настоятель Олексій Вересюк відмовився передавати заповіднику Миколаївську церкву. Тож заповідник пішов до суду.

Суд задовольнив позов заповідника і зобов’язав Свято-Миколаївську парафію УПЦ (мп) звільнити будівлю Миколаївської церкви з дзвіницею та передати її законному власнику. Також стягнув з релігійної організації 2 684 гривень судового збору.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.