МВФ погодив нову чотирирічну програму для України

Україна отримала погодження на рівні персоналу (Staff-Level Agreement) Міжнародного валютного фонду щодо програми на $15,6 млрд протягом чотирьох років.

22.03.2023
МВФ погодив нову чотирирічну програму для України

Програма розширеного фінансування, яку має затвердити рада директорів Фонду, складатиметься з двох фаз. Системні реформи та повернення довоєнних політик передбачає друга з них. Про це йдеться у повідомленні МВФ.

Програму погоджено за результатами дискусій між Україною та МВФ, що відбувалися у Варшаві 8-15 березня. Нова програма розширеного фінансування (EFF) складатиметься з двох фаз.

Перша — протягом 12-18 місяців. Вона матиме схожі умови на ті, що були передбачені попередньою моніторниговою програмою МВФ без фінансування. Зокрема йдеться про утримання фінансової та цінової стабільності, відмову від фінансування держбюджету за рахунок емісії гривні, відсутність змін у податковому законодавстві щодо зменшення ставок оподаткування та оцінку ситуації у банківському секторі. Також мова про посилення незалежності НБУ та антикорупційні реформи.

Друга має бути сфокусована на середньостроковому реформуванні країни у привʼязці до її євроінтеграції. У цій фазі від України очікується повернення до довоєнної політики, зокрема плаваючого курсу та інфляційного таргетування. Також на цьому етапі український уряд матиме зайнятися структурними реформами та впровадити середньострокову національну стратегію доходів та посилити управління у публічних фінансах.

У коментарі пресслужби НБУ зазначається, що Україна повернеться до довоєнних політик «за наявності необхідних передумов». 

«Партнери переконуються, що ми виконуємо взяті на себе зобовʼязання, забезпечуємо макроекономічну та фінансову стабільність, впроваджуємо необхідні реформи, впевнено тримаємо курс на вступ до ЄС», — цитує пресслужба голову НБУ Андрія Пишного.

Фінальне рішення має прийняти рада директорів Фонду протягом найближчих кількох тижнів, уточнив керівник місії МВФ Гевін Грей. 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.