Мобілізований львів’янин у суді скасував висновок ВЛК про свою придатність до служби

Військовозобов’язаний не здавав необхідних аналізів та не проходив обстежень, але його визнали здоровим.

01.10.2024
Мобілізований львів’янин у суді скасував висновок ВЛК про свою придатність до служби
Фото умовне

До суду звернувся мобілізований у липні 2023 року мешканець Львова, щоб скасувати, на його думку, протиправну постанову ВЛК про його придатність до військової служби, повідомляє Zaxid.net.

Позивач розповів, що його на вулиці зупинили працівники ТЦК та відвезли у військкомат, він пройшов ВЛК, яка визнала його придатним до проходження служби. Львів’янин зазначив, що йому уже виповнилось 40 років, і, згідно з положенням №402, під час ВЛК йому обов’язково мали виміряти внутрішньоочний тиск та провести дослідження крові на цукор. Чоловік заявив, що повідомив працівникам Шевченківського РТЦК про хронічне захворювання (загострення виразки), але на огляд до гастроентеролога його не скерували.

Справу розглянула суддя Варвара Потабенко, яка зазначила, що може перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури його прийняття.

У картці обстеження львів’янина немає інформації про результати аналізів (загальний аналіз крові, сечі), флюорографії і тд., тому, на думку судді, можна зробити висновок, що цих обстежень не проводили. Пояснення відповідача, що ці обстеження проводили, але через велику завантаженість ВЛК, їх внесли у картку пізніше, суд до увагу не бере, бо це свідчить, що рішення про придатність військовозобов’язаного прийняли ще до отримання результатів аналізів. Позивачу також не проводити вимір внутрішньоочного тиску та дослідження крові на цукор.

На думку судді, досліджені матеріали та аргументи свідчать про порушення військово-лікарською комісією процедури проведення медичного огляду. Суддя визнала протиправними дії ВЛК під час огляду львів’янина та скасувала постанову про його придатність до військової служби під час мобілізації.

Рішення ще можна оскаржити.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.