Медики у Львові вперше встановили причину кровотеч у дитини за допомогою відеокапсули

У Львові для ефективного обстеження нестандартної кровотечі шлунково-кишкового тракту вперше провели відеокапсульну ентероскопію.

06.12.2023
Медики у Львові вперше встановили причину кровотеч у дитини за допомогою відеокапсули

Про це повідомив керівник Центру хірургії лікарні св. Миколая Андрій Дворакевич.

На початку цього року у 11-річної Дарʼї почалися масивні шлункові кровотечі. Спершу — одна у січні, ще три — у червні. Симптоматика геть не допомагала визначити їхню причину — дитина і надалі була активною, вагу не втрачала, температура трималась у нормі. Лабораторія виявила лише анемію. А консервативні методи, численні класичні гастро- та колоноскопії, навіть двічі проведені лапароскопії — не змогли ідентифікувати джерела кровотечі. Результатів не було. Лікарі лише викреслювали ймовірні діагнози за діагнозами.

Залишався один метод — віртуальна капсульна ентероскопія. Надзвичайно простий та легкий для проведення — дитина ковтає відеокапсулу розміром як таблетка, а та робить знімки на всіх ділянках кишківника та шлунку. І так нарешті вдалося зʼясувати причину кровотеч — це була судинна мальформація товстого кишківника — доволі рідкісна знахідка.

«Капсула оснащена чотирма камерами та освітленням. Для процедури ми скористалися ендоскопічною капсульною системою CapsoCam Plus. Подорожуючи кишківником міліметр за міліметром, вона ретельно фотографує стінки кишок і потрапляє у найглибші ділянки, куди ендоскоп не досягає. Пізніше усі зображення ми проаналізували на компʼютері і на одній із ділянок товстого кишківника виявили розширені судини. Дівчинці призначили відповідне лікування. Кровотечі припинилися, а дитина знову ходить до школи», – розповів Андрій Дворакевич.

Діти та дорослі в Україні тепер мають можливість отримати таку сучасну діагностику, не шукаючи можливості закордоном, як було досі.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.