Львівський бізнесмен Дядюшко через суд намагається привласнити мережу “Ескулаб”

Медичні лабораторії «Ескулаб» повертаються до Києва, однак є нюанс. Одна з найбільших мереж діагностичних досліджень в Україні може опинитись під одноосібним контролем Сергія Дядюшка, якому закидають фінансові махінації, ухилення від оподаткування та зв’язки з кримінальними авторитетами. Рішення на користь Дядюшка ухвалив Львівський госпсуд в особі судді Трускавецького.

23.08.2024
Львівський бізнесмен Дядюшко через суд намагається привласнити мережу “Ескулаб”

Про це повідомляє видання “СтопКор”.

ПСМЛ “Ескулаб” – одна з провідних мереж лабораторій діагностичних досліджень в Україні, що виконує понад 820 лабораторних аналізів і налічує понад 100 пунктів забору у різних регіонах країни. За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, засновниками підприємства є троє осіб: Станіслав Луговський, Денис Мельник та Сергій Дядюшко.

Однак з минулого року діяльність компанії супроводжують скандали і корпоративні конфлікти. Третій співвласник Сергій Дядюшко звернувся до суду з позовом про скасування чинної редакції статуту підприємства та відновлення попередньої. І, як підтверджують подальші події довкола “Ескулабу”, найімовірніша мета позову – досить банальна: “викинути” колишніх партнерів з бізнесу та одноосібно контролювати компанію.

Господарський суд Львівської області під головуванням судді-мільйонера Василя Трускавецького фактично втрутився у господарську діяльність успішного приватного підприємства та бездоказово скасував чинний статут. Тим самим, як зазначають юристи, створено небезпечний прецедент для всього публічного українського бізнесу, адже тепер будь-які правочини можуть опинитись під ударом, якщо заявити що вони нібито “вчинялись під тиском”.

На думку сторони відповідача, суддівське рішення, схоже, було ухвалене задовго до проведення засідання у справі. А “ширмою” для цього стали масові пікети (вочевидь, замовного характеру), учасники якого ще за день до фінального оголошення скандували позитивний для Дядюшка результат.

“Варто зауважити також, що суддя Трускавецький двічі відхилив клопотання про відводи. Причиною цих клопотань була недовіра сторони відповідача до Трускавецького. Зокрема, суддя дав адвокату відповідача всього один вечір на ознайомлення з матеріалами чотирьох томів справи”, – йдеться у матеріалі.

Паралельно із судовим процесом довкола “Ескулабу” розгорівся і силовий конфлікт.

Після резонансу в медіа Дядюшко особисто здійснював тиск на одного з екскомпаньйонів Станіслава Луговського, аби той переписав на нього свою частку в компанії. Цей факт підтверджують чотири аудіозаписи, що опинились у розпорядженні львівських медійників.

Крім того, в мережі оприлюднено ще одне аудіо, на якому чутно, як Дядюшко спілкується з підлеглими російською у зверхньому тоні, використовує ненормативну лексику і погрожує їм силовиками. Також відомо, що львівський бізнесмен перешкоджав співвласникам у потраплянні до їхнього власного офісу, винайнявши воєнізовану охорону з ТзОВ “Спеціалізований загін захисту “Укри”. Дядюшко також перекрив співвласникам доступ до фінансів і звітності компанії.

На фото “засвітився” чоловік у військовій формі, в якому журналісти впізнали Василя Журбенка. Він є фігурантом кримінального провадження про умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом. Санкція цієї статті передбачає 10 років ув’язнення.

Від внутрішнього конфлікту, який триває понад рік, постраждали і співробітники компанії, яким не можуть вчасно виплачувати заробітну плату.

“Ймовірно, Дядюшко прагне повторити результати свого управління компанією ТОВ “Ескулаб Центр”, що діяла у київському регіоні. Нагадаємо, що він довів цю юридичну особу до фактичного банкрутства, заборгованість перед контрагентами сягає 30 млн грн, майже всі працівники лабораторії звільнились, а клієнти не отримали аналізів. Цей досвід Дядюшко тепер спробує застосувати й щодо західної філії лабораторії. Але цей “досвід” також є предметом розслідування правоохоронними органами за ст. 191, ч. 4 ККУ”, – наголошують журналісти.

У межах цієї справи розглядаються й факти привласнення Дядюшком та його оточенням коштів компанії шляхом сплати за фіктивні послуги, зокрема, клінінг приміщень, які насправді прибирали самі працівники лабораторій.

Вже понад рік Сергій Дядюшко веде активну інформаційну кампанію проти інших співвласників, подаючи ситуацію у прямо протилежному ключі. За його твердженням, це начебто Мельник і Луговський намагались “прибрати” його зі складу засновників. Водночас, жодних доказів цієї версії Дядюшко не надає.

“Своєю чергою ми продовжимо уважно стежити за подіями довкола однієї з провідних українських мереж лабораторних досліджень та висвітлювати всі факти й обставини. Сподіваємось, вищі судові інстанції візьмуть їх до уваги та ухвалять рішення в інтересах законних власників бізнесу та держави Україна”, – наголосили у  виданні.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.