Львівського студента судили за заклики до повалення державної влади

Пустомитівський районний суд Львівської області виніс вирок студентові четвертого курсу Львівської політехніки Юрію Б., який створив Telegram-канал, де поширював заклики до повалення державної влади.

23.09.2024
Львівського студента судили за заклики до повалення державної влади

У травні цього року студент Інституту менеджменту та економіки Львівської політехніки Юрій Б. у Telegram-каналі публікував повідомлення про нелегітимність президента після 20 травня цього року та закликав до «зміни нелегітимного президента та захоплення Верховної Ради України», повідомляє Zaxid.net.

У публікаціях були заклики до проведення «мирних масових акцій протесту по всій країні за участю цивільного населення, студентів, робітників, армії та інших соціальних груп», «організації страйків і генеральних страйків в ключових галузях економіки для ослаблення режиму і змушення його до переговорів», «підготовки і проведення масових демонстрацій і походів до будівель уряду і адміністрації, з метою захоплення контролю над ними і оголошення нового законного уряду», «скликання виборчої комісії для проведення нових чесних і вільних виборів в країні, які повинні привести до обрання нового легітимного президента і Верховної Ради» тощо.

У суді обвинувачений свою вину визнав та розкаявся. Він пояснив, що своїми діями хотів залучити більшу аудиторію до свого каналу, адміністратором якого він був, та збільшити кількість підписників, усвідомлюючи, що певна їх кількість залишиться у ньому, якби навіть змінилась назва каналу та тематика викладеної у ньому інформації. В подальшому він мав намір здійснювати у даному Telegram-каналі подажі. Юрій Б. також запевнив, що позитивно ставиться до чинної влади та засуджує збройну агресію проти України.

Суддя Ірина Мельничук визнала Юрія Б. винним у діях, що спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 2 ст. 109 ККУ) та призначила йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Водночас вироком суду студента звільнили від основного покарання, встановивши 1,5 року іспитового терміну.

На вирок ще може бути подана апеляція.

Коментарі

09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.