Львівські медики видалили дві пухлини 14-річній дівчині

14-річна Анна Назаренко з Івано-Франківщини. У дівчинки виявили пухлини у яєчнику та біля маткової труби. Новоутворення швидко росли та завдавали пацієнтці сильного болю.

05.08.2024
Львівські медики видалили дві пухлини 14-річній дівчині

Як повідомляє Перше медичне об’єднання Львова, на початку весни в Анни з’явився різкий біль внизу живота. Мама подумала, що це апендицит. Школярку скерували на УЗД. Лікарі діагностували у неї кісту правого яєчника.

У 90% випадків побороти таку пухлину можна за допомогою ліків. Однак Ані таке лікування не допомогло: біль посилювався, а пухлина розросталася і стала майже вдвічі більшою за яєчник. Її довжина становила 5 см, при цьому розмір самої залози — лише 3 см. Окрім цього, медики побачили ще одну кісту — біля маткових труб.

Дівчину скерували на операцію.

Медики вирішили оперувати пацієнтку лапароскопічно — через 3 проколи по 0,5 см. Через стрімкий ріст кіст медики запідозрили, що ці новоутворення можуть бути злоякісними. Під час втручання їй виконали біопсію.

“Від характеру пухлин залежив подальший хід цієї операції. Якщо кісти злоякісні, то разом з ними нам довелося би видалити і яєчник, і маткові труби. Ми відділили кісти від навколишніх тканин, взяли зразки і виконали експрес-біопсію. Вже через 40 хвилин знали, що ці утворення доброякісні”, — розповів хірург Олександр Калінчук.

Після результатів біопсії хірурги продовжили операцію. Спершу видалили пухлину біля маткової труби, а після цього взялися за кісту всередині яєчника.

“Лікарі розрізали залозу, видалили звідти пухлину, після чого за допомогою апарату Патона з’єднали яєчник методом біологічного зварювання. Ця технологія фактично “спаює” між собою тканини — без крововтрати, пошкоджень та швів”, — йдеться у повідомленні.

Операція тривала півтори години і минула успішно.

Медикам вдалося повністю зберегти репродуктивну функцію дівчини. Аня вже повернулася додому — на Франківщину.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.