Львівські медики пересадили кістковий мозок 7-річній дитині

Максимко із Харківської області. У перший рік повномасштабного вторгнення, коли хлопчику було чотири рочки, він почав стрімко втрачати вагу. Медики виявили у малюка агресивну та рідкісну форму раку — десеміновану апендимому.

29.08.2024
Львівські медики пересадили кістковий мозок 7-річній дитині

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Небезпечна пухлина утворилася у мозку та пустила метастази у спинний мозок. Перші шість блоків хіміотерапії Максим отримав у Харкові. Потім хлопчик пройшов кілька блоків хіміотерапії у Київському міському клінічному онкологічному центрі, а потім перебрався з батьками на Прикарпаття.  В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію, а до Львова приїжджав на високодозову хімію.

Коли після чергового курсу хіміотерапії злоякісні новоутворення таки вдалося знищити, настав час приступати до пересадки стовбурових клітин. До цієї події медикиготувалися від 2022 року — з моменту відкриття відділення онкогематології та імунології. Максимкові виконали аутологічну ТКМ, тобто пересадили його власні, заздалегідь відібрані, стовбурові клітини.

“Це перша трансплантація кісткового мозку в нашій лікарні! Після проведення ТКМ Максимко з мамою впродовж трьох тижнів не виходили зі стерильної ізольованої палати. Це обов’язкова умова, адже на момент пересадки імунітет майже повністю «вбитий» хімією і пацієнт є вкрай вразливим до інфекцій. Тому лише повна стерильність дає шанс на те, що пересаджені клітини приживуться. А за два місяці від ТКМ онкогематологи повторили процедуру”, – йдеться у повідомленні.

Обидві пересадки пройшли вдало.

Маленький пацієнт вдома. Він продовжує боротися з підступною недугою. Попереду в нього ще у разі потреби променева терапія, але найважче, кажуть лікарі, вже позаду.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.