Львівська міська рада розгляне питання щодо отримання кредитів майже на мільярд гривень

30 липня відбудеться позачергове пленарне засідання Львівської міської ради. На порядку денному — розгляд питань щодо надання дозволів на отримання кредитів комунальним підприємствам міста, а також питання про здійснення запозичення до бюджету Львівської міської територіальної громади.

30.07.2024
Львівська міська рада розгляне питання щодо отримання кредитів майже на мільярд гривень

Зокрема, йдеться про 840 млн грн запозичення до міського бюджету, з яких 718 млн грн міська рада хоче витратити на добудову сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Взяти гроші мерія планує в кредит від АТ “Державний ощадний банк України”, повідомляє LVIV.MEDIA.

Напередодні, 4 липня, депутати міськради вже розглядали цю ухвалу, але тоді перенесли за пропозицією міського голови Андрія Садового. Тепер це запозичення знову внесено до порядку денного, але з оновленими сумами. Загальна сума запозичення залишилася незмінною — 840 млн грн, але внесли зміни в розподіл коштів:

  • Будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів (сміттєпереробний завод у Львові) — 718 млн грн (без змін).
  • Будівництво шляхопроводу на перехресті вулиць Т. Шевченка – о. Омеляна Ковча – 46,2 млн грн (збільшено з 30 млн грн).
  • Реконструкція системи живлення власних потреб ТЦ Північна – 58,11 млн грн (зменшено з 76,439 млн грн).
  • Капітальний ремонт Центру надання адміністративних послуг для ветеранів на вул. Шевченка, 374 – 5,7 млн грн (із незначними змінами).
  • Капітальний ремонт Центру надання адміністративних послуг для ветеранів на вул. Липинського, 11 – 11,99 млн грн (із незначними змінами).

Крім цього, депутати розглянуть пропозицію надати дозвіл комунальному підприємству “Львівспецкомунтранс” отримати кредит для покращення своєї роботи. Йдеться про 9 млн грн для закупівлі нових сміттєвозів та обладнання для автономної роботи підприємства. “Львівспецкомунтранс” планує взяти кредит на 5 років в одному з державних банків. Ці гроші потрібні для купівлі нових сміттєвозів, вантажівок та обладнання для генерації і збереження електроенергії, щоб забезпечити безперебійну роботу під час відключень.

Ще 2 млн кредиту просить Львівське комунальне ремонтно-аварійне підприємство для придбання енергогенеруючого та енергозберігаючого обладнання для безперебійної роботи підприємства в опалювально-зимовий період 2024-2025 рр. За ці гроші хочуть закупити додаткові інструменти та обладнання.

Два кредити для “Львівсвітла” можуть анулювати

Також у порядок денний внесли проєкти ухвал про два кредити для ЛКП “Львівсвітло”. Один з них передбачає 2 млн грн на закупівлю вантажного автомобіля Renault MASTER, а інший — 150 млн грн для закупівлі енергоощадних ламп. Проте, на попередньому пленарному засіданні, голова бюджетної комісії Наталія Шелестак запевнила мера Львова, що у цих двох кредитах нема потреби, оскільки ці витрати можна фінансувати напряму з міського бюджету. Андрій Садовий пояснив, що анулювати проєкт ухвали не можна, тому питання перенесли на наступне пленарне засідання.

За словами Наталії Шелестак, потрібно виділити 20 мільйонів гривень з бюджету, тоді “Львівсвітло” зможе отримати світильники вартістю 60 мільйонів гривень з відтермінуванням платежу і без відсотків. Це можливо завдяки угоді, яку комунальне підприємство уклало з німецькою компанією ще у листопаді минулого року. Постачання нових світильників на таких умовах дозволить уникнути потреби брати кредит.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.