Лікарі у Львові врятували чоловікові єдину ногу від ампутації

На момент звернення 57-річного львів’янина Леоніда Галендюка до медиків у нозі накопичився понад літр гною.

13.09.2024
Лікарі у Львові врятували чоловікові єдину ногу від ампутації

Як повідомляє Перше медичне об’єднання Львова, на початку весни у чоловіка почалися сильні болі в правій нозі. Він звернувся до лікарні за місцем проживання. Виявилося, що біль викликав атеросклероз судин нижніх кінцівок.

У таких випадках рятує лише операція. Медики виконали Леоніду перехресне стегнове шунтування – відновили кровопостачання за допомогою штучної судини. Однак після операції виникли ускладнення і пацієнтові ампутували праву ногу. Окрім цього розвинулась інфекція і стан Леоніда дедалі погіршувався.

“Пацієнт поступив із ознаками інфекції в шунті. Вже було більше літра гною! Леонід потребував негайного втручання для порятунку кінцівки. Ситуація ускладнювалася тим, що шунт був накладений на єдину життєздатну стегнову артерію, яка також проявляла ознаки інфекції. Видалення цього шунта було ризикованим, адже воно могло призвести до втрати єдиної опорної кінцівки”, — пояснив Андрій Мелень, завідувач відділення судинної хірургії Лікарні Святого Пантелеймона.

Медики вирішили виконати складне багатоетапне оперативне втручання. Спершу виділили клубову та глибоку стегнову артерії та наклали шунт поза інфекційним вогнищем. Таким чином проклали новий шлях для кровотоку. Після завершення так званого “чистого” етапу, перейшли до “брудного” — видалення старого інфікованого шунта.

Попри успішність операції, невдовзі лікарі мусили виконати Леоніду ще одне втручання, оскільки  на контрольному КТ виявили старі нагноєнні гематоми заочеревинної ділянки та кукси. Їх треба було розкрити та дренувати.

Нині пацієнт вже перебуває вдома.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.